L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects

Architects: Bourgeois/Lechasseur architects
Project: L’Accostée House
Structural engineer: Antoine Dorval
General contractor: Constructions des Grands Jardins
Year of construction: 2017
Location: Lac-St-François, Adstock, Canada
Photos: Adrien Williams

L’Accostée House is located in the Adstock area, on the shores of Lac St-François. The clients have lived on this beautiful site for a few years and enjoy aquatic activities on the lake. Since their original house was in poor condition and becoming too small for their growing family, they decided to rebuild while preserving the natural surroundings and keeping the open space on the edge of the lake. They wanted a warm, friendly house that would respect the environment and open onto the lake.

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 1

The original foundations were kept to provide a large storage area. A terrace with spa was built on top of the old house footprint, with wide stairs leading to the lake. This architectural gesture takes the form of an agora and becomes the cornerstone for the new house. The slope of the site is also integrated into the design: the interior spaces flow into one another as they follow the natural slope of the land. From the access road, passers-by can see the upper level and the garage, while on the lake side, three levels rise elegantly above the ground, revealing a facade articulated by a series of angles and wide openings. The project seems to cling to the original house location, leaning backwards through the forest leaving the bank clear. The discreet entrance along with the open facade on the lake create a strong duality. The idea is not to reveal everything at a glance.

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 2

This contemporary house is distinguished by the expression of the wooden structure. The exposed beams indoors continue outdoors emphasizing the effect of transparency towards the lake. The roof overhang protects the south-facing glass facade from overheating in the summer. The L’Accostée house reveals itself gradually, through its different levels. The host welcomes friends and family around the large U-shaped island in a friendly and unifying atmosphere. The master bedroom, set back from the living areas, offers peaceful views of the cedars outside, while the children’s rooms, located on the upper floor, are accessible by the catwalk. The staircase connecting the three levels is light and dynamic: it runs along the red cedar wall and leads to the garden floor. This level reveals a well-kept secret, an indoor swimming pool in the heart of the house. It is accessed by crossing the Paleolithic mosaic that adorns the walls of the shower. Natural light sweeps over the wall at the end of the long pool, beckoning swimmers.

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 3

The L’Accostée house is designed as a delicately carved volume, which nestled into the site following its topography. The formal gestures are strong and powerful, while the material—sandy beige wood and red cedar slats—are more delicate and warm.

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 4

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 5

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 6

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 7

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 8

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 9

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 10

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 11

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 12

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 13

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 14

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 15

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Entrecote South Yarra – Inspired by Parisian Bistro / Flack Studio

Entrecôte South Yarra by Flack Studio is a playful take on a typical Parisian bistro, serving sumptuous steaks against a backdrop of vibrant colour,...

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House

High open spaces add drama to an otherwise normal suburban setting. The large cantilevered roof protects full height doors from wind, sun and rain, and a clerestory lights the interior. The double height living spaces are served by two levels of private bedrooms and bathrooms beyond. This city house is dramatic yet humble, solid and light, different and fun.

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

This project intends to refurbish a single-family house, severely affected by pathologies resulting from defective construction options. In addition of trying to correct the existing pathologies, we also intend to rectify the dysfunctions of spatial organization.

The Mill House – Swedish Guest House and Sauna

The Mill House is an old farm property transformed by Wingårdh Arkitektkontor in a family vacation home. Project description: This house is a manifestation of...

Lagarde House in Montreal / la SHED Architecture

Designed by la SHED Architecture, the Lagarde House won Grands Prix du Design 2017 Winning Project for the 1600 Square Foot or Less Residential...

Rocky House Features a Clean and Simple Design with a Close Connection to the Landscape

Rocky House represents the clients appreciation for clean simple designs, with a close connection to the landscape. Natural materials of quarried bluestone, cararra marble and rosewood represent a minimal palette that unifies all spaces throughout the house, providing a backdrop for unique experiences throughout the design.