LA House by Elias Rizo Arquitectos

- Advertisement -

LA House by Elias Rizo Arquitectos

Architects: Elias Rizo Arquitectos / Elías Rizo, Alejandro Rizo
Project: LA House
Interior Design: Colectivo Sur
Project director: Paola Hernandez, Jenny Camarena
Location: Mexico
Photographer: Marcos Garcia

LA House was born out of an especially fruitful relationship with the client. Thorough communication was established from the beginning and we were granted complete trust to translate their needs into space.

LA House by Elias Rizo Arquitectos 1

Breaking with the norm established by all the houses in the vicinity, LA house recedes a considerable distance from the setback line, to yield a large open space below the tree canopies, a stark welcome gesture.

LA House by Elias Rizo Arquitectos 2

The main entry into the complex proceeds to an open passageway that runs along a rough-hewn stone wall and postpones the access into the house an additional number of meters. A glazed box containing a studio protrudes from the building. It hovers above a large pond that can be crossed via a series of stone pavers that rise above the water and lead directly into the public areas of the house. The garage, concealed on the other side of the stone wall, compels cars to park sideways so as to render them invisible from any space in the house.The entry sequence into the building presents a series of layers, starting with the garden space beyond the setback lines, following through the open corridor past the pond, and crossing through the central courtyard all the way to the living spaces at the back of the main building.

LA House by Elias Rizo Arquitectos 3

A central courtyard scheme was implemented to introduce natural ventilation into every space of the house without compromising privacy. The corridors around the courtyard on the ground floor are defined by a series of operable windows that allow the kitchen and living spaces to bleed out into the exterior, when the weather allows it.

LA House by Elias Rizo Arquitectos 4

Expanding on the theme of permeability that dominates the ground floor, similar solutions were implemented throughout the living quarters on the second level, to allow for private, open spaces. Such is the case with the small, glazed atrium that ventilates the master bathroom and the deeply recessed balconies that yield generous exterior areas to all bedrooms.

LA House by Elias Rizo Arquitectos 5

Crossing the lawn, beyond the living spaces on the ground floor, a pool and a concrete volume containing an entertainment room overlook a small ravine outside of the property. Below this volume a staggered pathway descends gently to negotiate the changes in topography on a pronounced cliff, leading down to a lower landscaped area.

LA House by Elias Rizo Arquitectos 6

Dark gray steel, glass, wood, concrete and stone compose the greater part of the material palette throughout the house, which is complemented by accents in leather and stainless steel. The master bathroom receives a special treatment as it is covered almost in its entirety with white marble.

LA House by Elias Rizo Arquitectos 7

LA House by Elias Rizo Arquitectos 8

LA House by Elias Rizo Arquitectos 9

LA House by Elias Rizo Arquitectos 10

LA House by Elias Rizo Arquitectos 11

LA House by Elias Rizo Arquitectos 12

LA House by Elias Rizo Arquitectos 13

LA House by Elias Rizo Arquitectos 14

LA House by Elias Rizo Arquitectos 15

- Advertisement -

The Dovecote – Conversion of an Old Dovecote into a Play House

The Dovecote is an old building transformed and renovated by AZO - Sequeira Arquitectos Associados in Soutelo, Portugal. Description by AZO: This is an emotional...

Spider House: Renovation to a Mid Century Solid Brick Suburban House

The Spider House is an extension and renovation to a mid century solid brick suburban two level house, involving a complete aesthetic renewal of the entire house. This project was a collaboration involving the architect, interior designer Emma Dwyer and the builder Matthew Dwyer from MMD Constructions, all contributing equally in all areas of design.

Marbel House / MYCC Oficina de Arquitectura

Located in Boadilla del Monte, Madrid, Marbel House is a single-family house deigned by MYCC Oficina de Arquitectura. From the architect: A sports-loving couple gets...

Water Street Flat in Washington / Richard Williams Architects

Water Street Flat is an apartment in Washington, US, modified and renovated by Richard Williams Architects. Project description: Location, location, location—yes; but all the potential...

Shiraiwa House / 2id Architect – Tsukasa Okada

Shiraiwa house is located in north of Hamamatsu city in Japan, and it is surrounded by mandarin plantation on mountain which is feature of the area. Its interior space are equally divided into two different sections, Indoor and semi-outdoor space,

Austin Visitors Center Office by Runa Workshop

Embracing the vibrant nature of Austin, and expanding on the concepts used for the Austin Visitors Center, the design reinterprets the Visitor Center energy into an office environment.

Lugano Apartment / Desearq Studio

A young couple living in Ticino (Switzerland) requested our help to renovate their parents' apartment into something completely different. How not to run to their aid?

Northwest Harbor by Bates Masi Architects

Northwest Harbor is a private residence completed by East Hampton-based Bates Masi Architects. The house is located in East Hampton, NY, United States. Project description: Straddling freshwater...

Timeless Contemporary Home in Mount Martha, Victoria

To design a timeless contemporary home that captures all the potential mountain and bay views in its surroundings from the living areas and bedrooms.

Valle Vista House / Giulietti Schouten Architects

A modern design with an open plan was desired, and an existing 2-story Valle Vista House house in NW Portland was vetted for a potential renovation. The existing main level was reorganized and opened up, and a third level addition for a master suite was added atop.

Fuzzy Dentist House by SO Architects

The Fuzzy Dentist house was considered to still let that path being in function even when the construction is finished, and to appear almost as nothing much happens from constructing this house. The result is a building fuzzily sits between privacy and public domain whereas the owner can live his private life within the double enclosed space.