Residential ArchitectureHousesBaldrufa Townhouse: Interior Redesign for a Recently Built Townhouse

Baldrufa Townhouse: Interior Redesign for a Recently Built Townhouse

Baldrufa Townhouse: Interior Redesign for a Recently Built Townhouse

Project Name: Baldrufa Townhouse
Architecture: Tiago do Vale Arquitectos
Team: Tiago do Vale, Florisa Novo Rodrigues, with Camille Martin, Adele Pinna, Teresa Vilar, Clementina Silva, Hugo Quintela, Adriana Gomes
Construction: Vaz & Barbosa L.da
Location: Ponte de Lima, Portugal
Year: 2019-2020
Footprint: 1087 ft2 (101 m2)
Construction Area: 2583 ft2 (240 m2)
Photo Credits: João Morgado
Courtesy by Tiago do Vale Arquitectos

The purpose of this interior redesign for a recently built townhouse was to extract the maximum potential from the building characteristics, increasing both its functional capacity and the quality of its use.

kitchen, Tiago do Vale Arquitectos

Originally featuring two bedrooms and a suite, this Baldrufa townhouse has two fronts (facing towards the east and the west) with a narrow and deep plan, turning both façades into valuable real-estate.

Baldrufa Townhouse: Interior Redesign for a Recently Built Townhouse

There were two main intentions for this interior renovation: on one hand to reorganize the layout in a more efficient way making possible a fourth space that could be used as an informal office or as a makeshift bedroom; on the other, to reserve the fronts for the primary spaces (kitchen, living and dining room, bedrooms), repositioning the services in the central area of the plan.

Baldrufa Townhouse: Interior Redesign for a Recently Built Townhouse

This was achieved by optimizing every square meter of surface, minimizing areas lost to circulation or irregular layouts, and adjusting each space to the minimal envelope its use required (allowing to decrease the original footprint of some spaces while increasing those with insufficient proposed areas).

residential, Tiago do Vale Arquitectos

Therefore, in order to balance the intensive use of the construction areas, a very minimal approach was devised, insisting in clean white surfaces to maximize both the sense of space and how light travels throughout the house.

plan

This Baldrufa townhouse’s plan organization is a pragmatic one, with a systematic approach to how -and with how much intensity- each space is used and lived, and how it interacts with other spaces in the context of the house fluxes, routines and circuits in the day-to-day life.

Baldrufa Townhouse: Interior Redesign for a Recently Built Townhouse

It is, though, a design very much inscribed in the Portuguese architectural culture both in its organization and materials, with oak flooring throughout and Estremoz marble on the wet areas.

living room, Tiago do Vale Arquitectos

Even if conformed by the desire to extract the utmost performance from its fixed envelope, obsessive care was put into every detail (with an intense focus on carpentry design), inscribing small moments of surprise and wonder in the architecture, joyfully enriching the experience of the home.

Baldrufa Townhouse: Interior Redesign for a Recently Built Townhouse

The end result constitutes a soothingly serene architectural experience that maximizes the building’s potential.

plan 2

Interior Redesign for a Recently Built Townhouse

Baldrufa Townhouse: Interior Redesign for a Recently Built Townhouse

plan 3

bathroom, Tiago do Vale Arquitectos

Beijing Dahu Villa by AFFD Design

The project is a private residence of Beijing Dahu villa. The owner is an entrepreneur who has passion with life. The house bordered by a lake on both sides has a very good view. The owner who has his own unique and profound views on life aesthetics enjoys gardening in his spare time.

Clarksville Residence: A Historic Home Pays Homage to its Austin Roots, by LaRue Architects

LaRue and Foursquare Builders took great time and care to hold on to the home’s historic character. The team set out to painstakingly restore and rebuild -- as old and new now seamlessly meld in the new 3,900 SF home.

Caroline Residence / Cera Stribley Architects

With a focus on space, natural light and fluidity, Caroline residence has a sculptural quality which radiates from the central spiral staircase throughout the 3 bedroom home. For such a small site, the house feels generous in proportion ...

This Mexico City House is Conceived as a Harmony Between Architecture and Lush Gardens

Casa O' is a Mexico City house designed by Despacho Arquitectos HV. The house was designed and built as a harmonious cohabitation between architecture...

Aptitude Software Office, London

After monitoring their occupancy levels, Aptitude Software found inefficiencies in their workplace due to changes in the way they work and chose to downsize. The new design has a smaller footprint, but greater functionality and connectivity

Related Articles