Residential ArchitectureHousesThis Glass Farmhouse Offers Uninterrupted Views of Smith Lake, Alabama

This Glass Farmhouse Offers Uninterrupted Views of Smith Lake, Alabama

Glass Farmhouse

Architects: Christopher Architecture & Interiors
Project: Glass Farmhouse
Architects in Charge: Chris Reebals, T. Scott Carlisle
Location: Bremen, Alabama, United States
Area 4460.0 ft2
Project Year 2016
Photography: Luker Photography

The Glass Farmhouse is located on a unique point lot, surrounded by water on all sides, and is just 45 minutes from downtown Birmingham on Smith Lake.

Glass Farmhouse 2

The lakefront property came with a lot of topographical challenges. Instead of seeing the rocky terrain and steep cliffs as obstacles, the elements were ingrained into the design. The lot faces north, yielding an unexpected advantage in that it is unaffected by direct sunlight, making the home less costly to cool.

Glass Farmhouse 3

Perched on the edge of a cliff, the design is centered around uninterrupted views of the water and surrounding mountains. The lake-facing façade is made entirely out of glass, eliminating the need for artwork or busy interiors. No matter where you are in the home, the views are the focal point of every room. Architect Chris Reebals states, “I wanted to do something really dramatic. I wanted to play off the drama of the views and this sheer cliff, like it was rolling off the edge of a mountain. If you’re sitting in any of the public places, I wanted it to feel like you’re floating on the water. All you can see is water from the sides and front.”

Glass Farmhouse 4

The owners wanted a weekend getaway where daily activities revolved around the water. Numerous outdoor spaces and large windows were added to accommodate the client’s desire for multipurpose areas that maximize fun and relaxation. While the glass wall gives the home a contemporary feel, the entry has a more traditional, farmhouse style. The family’s bedrooms are located around the entry, allowing for more privacy, while the public spaces are minimal and open. This stylistic balance makes the home practical for the family and their guests.

Glass Farmhouse 6

By embracing the initial topographical challenges, Christopher Architecture & Interiors was able to deliver a unique, thoughtful solution that is just as functional as it is beautiful. With ever changing views, multiple outdoor spaces, and undemanding living quarters, this weekend retreat refreshes the soul — something that can be enjoyed year-round.

Glass Farmhouse 5

Product Description. The lake-facing wall is made entirely of glass, provided by Nelson Glass (nelsonglass.com). The architects intentionally left out paneling so that the unobstructed views and changing landscape become the artwork for the home.

Glass Farmhouse 7

Glass Farmhouse 8

Glass Farmhouse 9

Glass Farmhouse 10

Subscribe to our newsletter

Okada Marshall House by D’Arcy Jones Architecture

The Okada Marshall House is comprehensive tribute to wood: for its efficient and ambitious engineered wood structure, for its delicate yet robust courtyard screening, and for its hard-wearing traditional board and batten cladding that will last hundreds of years.

Onedin House by Shaun Lockyer Architects

Onedin House [one-e-din] is a contemporary home inspired by mid-century modern work that continues to underpin the narrative of work within SLa.

Takapuna Beach House: Boatsheds by Strachan Group Architects

Takapuna Beach House - Boatsheds was designed by Strachan Group Architects in association with Rachael Rush. Located in Takapuna, Auckland, this house is NZIA Auckland Award Winner - 2015 - Housing.

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space

The biggest challenge was the conversion of a compartmentalized apartment into a completely integrated space, rethinking the way of living of two young brothers. The living room, TV room, dining room, kitchen, laundry, balcony and office have become part of a single space.

Helen House is a Simple Modern Structure Integrated with a Quiet Courtyard

The clients were living on a rural property east of Seattle but were drawn back to the vibrancy of the city. The Helen house should be open and light filled but also provide privacy. Above all, the owners described a quiet design integrated with landscape that would create a tangible calmness in the home.

Recommended Stories