Residential ArchitectureHousesLaguna Street Residence in San Francisco

Laguna Street Residence in San Francisco

Laguna Street Residence in San Francisco

Project: Laguna Street Residence
Architects: Michael Hennessey Architecture
Location: Laguna Street, San Francisco, North California, USA
Structural Engineer: Double-D Engineering
General Contractor: Grover Custom Builders, Inc.
Photo Credits: Joe Fletcher

The program for this ground-up, single-family residence is organized in a rational manner in an attempt to create visually simple spaces serving as the backdrop to a family’s daily activities. An open living level is situated at the upper floor, allowing for maximum light at the space where most time is spent during the daytime. The bedrooms and bathrooms are located at the floor below and are kept modest in scale. These living and bedroom levels are articulated at the exterior of the building as a light mass resting above a concrete base. This massive base contains the garage and an in-law unit towards the rear of the building, and allows the upper two levels to rise above the busy street.

Laguna Street Residence in San Francisco

In addition to a clear relationship between the various program elements, bringing daylight deep into the building proved to be a driving factor in the design. Given that the building is located in a tight urban condition, this created a challenge for extending daylight into the building in a meaningful way. The amount of glass at the front and rear elevations of the building was maximized, but this did not solve the issue at hand. By creating a sloped ceiling at the upper level, this allowed the opportunity for a north-facing clerestory window that brings uniform lighting at the upper living level. A large light well towards the center of the building brings light to bathrooms and hallways below.

living room, Michael Hennessey Architecture

Finally, material selection and composition is given high priority. White plaster is selected as the exterior finish for the upper two levels to take advantage of the diffused lighting condition in the Cow Hollow neighborhood of San Francisco. This plaster is juxtaposed against a rough concrete base that indicates the utilitarian nature of the garage.

Laguna Street Residence in San Francisco

Laguna Street Residence in San Francisco

kitchen, Michael Hennessey Architecture

bedroom, Michael Hennessey Architecture

shower, Michael Hennessey Architecture

Laguna Street Residence in San Francisco

roof deck, Michael Hennessey Architecture

Laguna Street Residence in San Francisco

Subscribe to our newsletter

L-Shaped Villa Featuring Large Openings, Clean Surfaces and Bohemian Luxury

The single house "olion" is situated in an olive grove with olive trees planted in the beginning of the 16th century, in Thassos island. The L-shaped villa, with its functional volumes distinctly separated, unfolds in two levels.

Unique British-Style Home in Bucharest / Hamid Nicola Katrib

This british-style home is the ideal combination of the country cottage style desired by the owners and Hamid Nicola Katrib’s elegance chic signature. The brick walls and white furniture are enhanced by intense orange and turquoise tones around the place

Taking Down the Walls – A Project by Studio Dulu

The owners of this property, located in the heart of the Ben-Shemen village and surrounded by glorious woody terrain, recognized its immense potential, and hired the services of Studio Dulu to design a pleasant home for a family of five

Waterfront Modern Vacation House / Prentiss Balance Wickline Architects

Located on a long peninsula extending south into Hood Canal, this modern vacation house for a Seattle family draws inspiration from its site and the owner’s Danish roots. Using the clean, economical forms and materials of the classic Danish sommerhus as a starting point

The Art Collector Penthouse / Pitsou Kedem Architects

This art collector penthouse located in Tel Aviv was designed by architect Pitsou Kedem. Overlooking the city, this apartment is located on the 31st and 32nd floor of the building

Recommended Stories