Laurel House – Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (14)

Laurel House is an extension project completed by British studio CaSA Architects.

Description by CaSA: Laurel House was a modest cottage in a wonderful setting within an area of outstanding natural beauty. CaSA worked closely with the client and the local Planning department to gain consent for a substantial contemporary extension appropriate to this sensitive location, well beyond the normal planning allowance.

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (5)

The simple form of the existing gable structure to the front was replicated at the rear to provide 2 additional bedrooms at first floor, with an open plan kitchen and dining room below. A new entrance, stair and hall is contained within a narrow ‘spine’ located between the two gable structures, clearly defining 3 separate volumes which express their different functions.

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (15)

The offset between the front and rear gable structures results from the need to respect the extent of the site boundary, which runs out at an angle on the western side. The off setting also helps reinforce the subtle distinction between the two elements, old and new and allows a covered terrace to wrap around the South and west sides of the new extension, enabling outdoor living in all weathers.

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (11)

Quality natural materials are used externally including blue lias stone to match the cottage as well as cedar, zinc and oak, all weathering to a subtle palette of different greys, sitting comfortably against the original cottage and within the wider landscape.

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (4)

Internally the spaces are carefully arranged to allow flexible family living, with double doors allowing spaces to work together or in isolation. Double height spaces within the stair hall provide a dramatic sense of volume and allows light to flood into the adjacent spaces. Polished concrete floors throughout the ground floor connect these spaces, with oak joinery and flush frameless doors and cupboards creating a streamlined and spacious feel to the interior.

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (18)

Super insulated walls and underfloor heating provide an extremely comfortable and efficient living environment in this extremely exposed site. The budget was carefully employed to respond to the priorities of the clients, who are now enjoying the benefits of a highly bespoke design very specifically tuned to their lifestyle.

Architect: CaSA Architects
Project: Laurel House
Location: Bath, UK
Size: 225m²

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (12)

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (19)

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (16)

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (9)

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (10)

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (20)

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (6)

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (13)

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (17)

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (2)

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (1)

Laurel House - Contemporary Extension for a Delightful Traditional Cottage (3)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

AD House: Addition and Renovation by Lorcan O’Herlihy Architects

Located directly uphill from the iconic music venues of the Sunset Strip, LOHA updated a 1939 Hollywood home by opening up the internal layout to a new series of layered indoor-outdoor spaces enclosed by a translucent screen. LOHA created a dynamic home by hybridizing the existing structure with new interventions.

432 Park Avenue Apartment, New York / Axis Mundi

Conceived by architect Rafael Viñoly—432 Park Avenue is the tallest residential skyscraper in the Western Hemisphere. This apartment designed by John Beckmann and his design firm Axis Mundi has some of the most breathtaking views in Manhattan.

Model Duplex at Yanlord Marina Center by T.K. Chu Design

Zhuhai Yanlord Marina Center is located directly on the Zhuhai coastline providing a breathtaking ocean view of Macau and the Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge. The ocean serves as the main axis upon which the Center’s external architectural curve laps like a wave, ...

Modern Summer House Designed by APD Architects

Situated in a more private place in Quogue, New York, the modern summer house projected by Austin Patterson Disston Architects, seems to be composed...

Samui Villa in Thailand / Sicart & Smith Architects

The concept of 180 Samui villa started with the analysis of this particular site: A breath-taking view to Chaweng bay (KohSamui, Thailand) and a massive rock where the project has to hang on. The result is a horizontal design, low rooflines and a simple color and material palette to make the space belong to the environs.

Newbattle House: Extension of a 19th Century Stable Block to Form an Artist Studio

The project at Newbattle House has seen the renovation and extension of a 19th century stable block to form an artist studio and family garden room. Although the stable building itself is not listed, the adjacent church, former manse and boundary wall are all B-listed meaning a sensitive intervention was required.