EVA Architecten Have Transformed an Old Workshop into an Apartment

- Advertisement -

EVA Architecten have transformed an old workshop into a charming apartment (11)

Project: EVA Architecten Have Transformed an Old Workshop into loft-inspired home
Architects: EVA architecten
Location: The Netherlands, s-Hertogenbosch
Area: 200.0 sqm
Photographs: Sebastian van Damme

Utrecht based architecture practice EVA Architecten have transformed an old workshop in the dense historical center of ‘s-Hertogenbosch into a spacious luxury apartment. The explicit wish of the client was to be able to enjoy the property as one large space. Various voids/vides were introduced that allow daylight to penetrate deep into the home. Despite the depth of the 20m deep volume, light enters the apartment from three sides. White walls and roof lights help to brighten the space, creating perfect photographic opportunities.

EVA Architecten have transformed an old workshop into a charming apartment (3)

The wooden core, organizing utilities with one strong gesture, establish many routes and views, with a surprising sense of space as a result. In contrast to the white walls, dark steel stairs to the upper level and load baring beams were included. Other materials specified throughout the scheme were chosen to accentuate the industrial theme, including the polished concrete floor.
“We decided to take the NYC warehouse as a metaphor,” said Makkink. “The industrial stairs, the concrete floor, the brick wall and the open space, they all contribute to the warehouse atmosphere.”

EVA Architecten have transformed an old workshop into a charming apartment (2)

The functional elements such as bathroom, toilets, storage room and kitchen are grouped in one large timber volume that also connects the floors. Touches of the original space, like the wall below, can still be seen and appreciated.

EVA Architecten have transformed an old workshop into a charming apartment (1)

EVA Architecten have transformed an old workshop into a charming apartment (4)

EVA Architecten have transformed an old workshop into a charming apartment (9)

EVA Architecten have transformed an old workshop into a charming apartment (5)

EVA Architecten have transformed an old workshop into a charming apartment (6)

EVA Architecten have transformed an old workshop into a charming apartment (1)

EVA Architecten have transformed an old workshop into a charming apartment (2)

EVA Architecten have transformed an old workshop into a charming apartment (3)

EVA Architecten have transformed an old workshop into a charming apartment (8)

EVA Architecten have transformed an old workshop into a charming apartment (7)

EVA Architecten have transformed an old workshop into a charming apartment (10)

EVA Architecten have transformed an old workshop into a charming apartment (12)

/Users/jeroenmakkink/Dropbox/EVA architecten/00003 ARCHIEF/Makki

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Tribeca Condo Comes Alive With Fresh Palette of Colors and Textures

Prior to the renovation, exposed brick, a mix of colors including off-white, beige, brown, and muted green, and dark hardwood floors made for a more traditional look, but it felt a bit too dark, even during peak daylight hours. The Tribeca condo project started in June 2016, and had to be completed by December 2016 in time for the baby’s arrival.

Apartment Reconstruction in Prague / SMLXL Studio

The apartment is located in a new renovated apartment building near Letna Square in Prague 7. We have modified the layout proposed by the developer to meet the requirements of a young couple.

Spanish Coastal House with Large Outdoor Living Areas

The RiM House is a Spanish coastal house located a few meters from the sea on the north coast of the island of Mallorca. The plot is located in a wooded area with pines, holm oaks and wild olive trees.

Cozy Vancouver Beach House Inspiring Relaxation and a Warm-Weather Lifestyle

The G’Day House is a commission for an Australian ex-patriate family, who requested a home that would support a relaxed attitude toward daily life and would help them re-connect with a warm-weather lifestyle. Column-free sliding doors at the Southeast corner of the house effectively double the size of the living area when open; indoor and outdoor spaces hold equal priority.

Rudolph House / Ruhl Walker Architects

Located in Cambridge, Massachusetts, Rudolph house was completely renovated in 2016 by Ruhl Walker Architects. From the architect: This mid-century modern house was transformed from...

Corrugated Metal Clads Rio Vista Residence by Buchanan Architecture

The residence is composed of three rectilinear masses varying in size and tone; each clad in a distinct corrugated metal siding with a subtle change of finish. From the street the residence appears to rest on an island which is accessed only by a bridge.

A Jackson Hole Passive House That Offer Sweeping, Unobstructed Views

Adhering to Jackson Hole passive house design, kt814 incorporated strategies such as an airtight double wall system with super insulation, hydronic radiant-floor heating, and high-performing FSC-certified Thermo Clad Pine triple-glazed windows from Zola Windows.

Massive Concrete Home on a Cliff Above Hobson Bay

The requirement was for a large new family concrete home maximising connection to the exterior spaces and views over Auckland harbour. To create connection to the terraces, pool and gardens, the living areas were all placed one level below street entry level.

Flying House / IROJE KHM Architects

The owner of this house is a young pilot and his family for his future home space, the house landed lightly on the site...

An Intergenerational Home Conceived by Williamson Williamson as Two Distinct Residences

A wide lot backing onto Ancaster Creek is the site for a intergenerational home for a family and their elderly parents. The house was conceived as two distinct residences, each formed into a linear bar containing the full program of a home.

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

This ancient barn, which now sits near a secondary residence, had outlived its usefulness and was going to ruin. Wishing to save it from an impending loss, the owner decided to convert it into a house for his children: a gathering place to celebrate.