facebook

Newbattle House: Extension of a 19th Century Stable Block to Form an Artist Studio

Newbattle House: Extension of a 19th Century Stable Block to Form an Artist Studio

Architects: Rural Design Architects
Project: Newbattle House
Location: Midlothian, Scotland
Year 2016
Photographer: David Barbour

Description by architect: The project at Newbattle House has seen the renovation and extension of a 19th century stable block to form an artist studio and family garden room. Although the stable building itself is not listed, the adjacent church, former manse and boundary wall are all B-listed meaning a sensitive intervention was required.

Newbattle House: Extension of a 19th Century Stable Block to Form an Artist Studio 1

The building was previously used as a garage and storage space for the adjacent church and the brief for the project was to reinvigorate the building by creating a new studio within the first floor former hay loft and a multifunctional living space at ground floor level. One challenge of the project was to engage with the mature garden to the rear of the building whilst still maintaining the character and charm of the original property.

Newbattle House: Extension of a 19th Century Stable Block to Form an Artist Studio 2

The functional nature of the original form meant that only a single side door provided access to the garden with all other openings being located within the front elevation. The new extensions break free of this original form and create a strong connection with the garden: the ground level garden room expressed as a simple glass box and the upper level studio space reading almost like a ‘floating shed’. The stone wall itself peels back to allow these new insertions the required space and is stripped of its wet dash render to create a seamless connection with the existing garden wall.

Newbattle House: Extension of a 19th Century Stable Block to Form an Artist Studio 3

The garden room connects back through the existing house via the main living space to the new kitchen and family room, drawing natural light deep into the plan. Two large sliding doors allow the main spaces to be divided down for more flexible use and openings to the front elevation have been rationalised to allow for a front entrance to the main living space.

Newbattle House: Extension of a 19th Century Stable Block to Form an Artist Studio 4

The timber clad ‘floating shed’ cantilevers out over the garden and is accessed via a new external metal staircase. Internally the space is light and fluid, enveloped by a unifying white washed timber skin and, akin to its neighbours, ecclesiastical in nature, with a little ‘side chapel’ niche. The structural ceiling ties have been raised to enhance the sense of height and the simple timber palette continues to the floor.

Newbattle House: Extension of a 19th Century Stable Block to Form an Artist Studio 5

The old stable block has been given a new lease of life in these joyous architectural additions and the client a flexible and energising living space.

Newbattle House: Extension of a 19th Century Stable Block to Form an Artist Studio 6

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Mills House / Carol A. Wilson Architect

In 1700, it was first reported that the coast of Maine had “as many islands as there are days in the year.” Thus, the Calendar Islands began to epitomize Maine living. Chebeague represents one of these islands and carries with it a rich history among the generations who call this place home.

Wythe Townhouse in Brooklyn / Young Projects

The Wythe Townhouse involves the gut renovation of, and addition to, an existing townhouse on a corner lot in Williamsburg, Brooklyn, NY. The project...

San Francisco Eichler Remodel by Klopf Architecture

The owners came to Klopf Architecture with a clear vision: Create a brighter home with clean lines and visual surprises – but that enhances...

Leman Locke London / Grzywinski+Pons

Grzywinski+Pons recently have designed Leman Locke, a minimal hotel located in London, England. From the architect: Leman Locke is a new 168 room hotel that...

Industrial Apartment in Zurich by Daniele Claudio Taddei Architect

A Touch of Chanel is a industrial apartment completed by Daniele Claudio Taddei Architect in Zurich, Switzerland. Description by Daniele Claudio Taddei: This one of...

Amorepacific Headquarters in Seoul by Kinzo Architekten

The new headquarters for Amorepacific, Korea’s largest beauty company, is located in the centre of Seoul at a site which has been occupied by the company since 1956.