LeanToo Cottage in Texas / Nick Deaver

- Advertisement -

LeanToo Cottage in Texas / Nick Deaver

LeanToo Cottage was completed in 2016 by Nick Deaver in Austin, Texas.

Project description: A work from home couple liking the vibe of South Austin found a 900sf 1936 cottage crowded between terrific leaning live oaks and a drainage easement to a creek. They wanted a home to share with close friends and a respectful, but decidedly modern reinterpretation of the modest gabled house.

LeanToo Cottage in Texas / Nick Deaver 1

New floating terraces avoid low hanging branches, allow surface water flow and make the landscape part of the architecture. Modern windows and a white interior and exterior paint scheme simplify the older structure. An elemental steel and glass 1,000sf lean-to addition contains a carport, a wide entry gallery, and screened porch. The new addition clad in reused galvanized metal is long and low in proportion, contrasting the slightly taller and more symmetrical older home with its clean white teardrop siding.

Architects: Nick Deaver
Project: LeanToo Cottage
Project team: Nick Deaver AIA, Adam C. Melius, Jessica Deaver
Location: Austin, Texas, USA
Builder: Moontower
Photography: Casey Dunn

LeanToo Cottage in Texas / Nick Deaver 2

LeanToo Cottage in Texas / Nick Deaver 3

LeanToo Cottage in Texas / Nick Deaver 4

LeanToo Cottage in Texas / Nick Deaver 5

LeanToo Cottage in Texas / Nick Deaver 6

LeanToo Cottage in Texas / Nick Deaver 8

LeanToo Cottage in Texas / Nick Deaver 9

LeanToo Cottage in Texas / Nick Deaver 10

LeanToo Cottage in Texas / Nick Deaver 11

LeanToo Cottage in Texas / Nick Deaver 12

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Modern Summerhouse Near Sao Paulo by Studio Arthur Casas

This modern summerhouse near São Paulo was built for a couple with three grown-up daughters. It had to conciliate the dichotomy between framing astonishing views to a golf course and woods towards the dark south and seeking abundant light on the street side, towards north.

Lantern House and Studio / Simon Gill Architects

Lantern House is a modern family home in South West London. This scheme adds new accommodation – a new bedroom and dining space in the house and an enlarged studio at the end of the garden – as well as reconfiguring and refurbishing the existing.

Tech House, A Wyoming Getaway Home for a Family of Five

Perched high on a double sloping site in Jackson Hole, Wyoming, this residence affords spectacular views of the Teton Range. Completed as a collaboration between Cushing Terrell and Hoyt Architects, this contemporary house boasts a range of fun and whimsical details that make it the ultimate family retreat.

Nha Trang House / Chon.a Architects

Nha Trang House is the most apparent witness to our profession’s perspective_carries humans to the peace by traditional elements in the ambience of a building.

Melbourne’s B.E Architecture Has Designed a Sensational Stone House Made of 260 Tonnes of Granite

The overall feeling of the three-storey residence in Armadale is lightness – almost an ethereal floating quality created by the sun refracting over the granite façade. This is a contradiction to the reality of the 260 tons of granite which make up the building’s skin.

Replacement of an outdated bungalow with a luxury holiday home – Gwel-An-Treth

Laurence Associates recently completed Gwel-An-Treth project. The objective was the replacement of an out-dated bungalow with a luxury holiday home. Description by Laurence Associates: Located on a...

Architectural Changes That Give a New Identity: Kilham House

Situated on the outskirts of Winchester, England, Kilham house was renovated and architecturally modified by AR Design. If initially, the building seemed beat with...

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape

Casa Encallada is a wooden beach house designed by Whale! Architecture and located on the Pacific coast, in Tunquen, Chile. Description by Whale! Architecture: The...

Practical Modern Home into the Semi-Rural Environment: Combo House

Though many considered the lot to be unbuildable due to restrictive bylaws in the area, the clients and Measured found it to be the perfect opportunity to nestle a modern yet modest home into the semi-rural environment.

Cobble Hill Row House and Carriage House / CWB Architects

This rowhouse was one of two commissions on a single zoning parcel encompassing the end of a block between Strong Place and Henry Street in the Cobble Hill Historic District.

Off-the-Grid Glass Box House / Mark Aronson Architecture

Located on a granite outcrop of the scarp, this small project is a restrained piece of contemporary design, a steel and glass box house. This site (near Darlington on the Perth Darling Range), required careful consideration of the placement of the architectural solution within the natural environment.