Leman Locke London / Grzywinski+Pons

- Advertisement -

Leman Locke London by Grzywinski+Pons

Grzywinski+Pons recently have designed Leman Locke, a minimal hotel located in London, England.

From the architect: Leman Locke is a new 168 room hotel that we designed in the rapidly evolving East London neighborhood of Aldgate. This commission allowed us to continue our interrogation of the intersection of hotel and residential programs.

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 1

We (and our client) had in mind that young, creative professionals who are increasingly nomadic for purposes of their work might like to have an option that combines the best of two worlds from a hospitality perspective: The design-led and convivial atmosphere one often finds in good boutique hotels, mixed with the convenience of an extended stay product.

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 2

Our process was driven by the search for a way to hold on to the aspirational excitement of a hotel stay while enjoying the advantages of something more akin to a home in one’s adoptive city no matter how long – or short – the stay.

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 3

We faced an additional challenge in that the scheme was to be built within a newly constructed and rather sterile tower (that we did not design) so we couldn’t lean on the building to augment the character of the spaces. As the construction of the frame and envelope were still underway when we were working, we were able to intervene and make some changes to structural aspects that we were positively disposed to on the interior.

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 4

The reception and the cafe-bar space are bifurcated by the lift lobby and we designed them to be distinct from one another yet congruent in their prioritization of light, warmth and texture.

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 5

We also created a feature stair that almost demands to be climbed to foster the connection between the cafe-bar and the forthcoming restaurant space (that we are currently designing) that spans the ground and first floors and is sectionally legible from the street.

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 6

We designed nearly all of the furniture within the rooms, from the sofas and beds to some of the light fixtures and tables.

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 7

Much of this was driven by the desire to create a unique and harmonious aesthetic, but our other imperative was maximization of function and economy of space. We wanted to avoid the “transformer” vibe apparent in a lot of current micro-residential products that include murphy beds, retractable desks and flip up tables. While that approach appeals to the “inventor” side of us as architects, we hoped to spare guests from the chore of clearing up and manipulating their furniture when finishing a meal or getting ready for bed. Our intention was to dispel the underlying sense of being unsettled which complicates our self imposed directive to inculcate the feeling of being at home while away.

Architects: Grzywinski+Pons
Project: Leman Locke
Location: London, UK
Area: 8600.0 sqm
Photography: Nicholas Worley

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 8

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 9

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 10

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 11

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 12

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 13

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 14

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 14

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 15

Leman Locke London by Grzywinski+Pons 16

- Advertisement -

Old Coach House Transformed into a Spectacular Home / House of Rolf

Near the historic centre of Utrecht stands an old coach house. Long ago built in the backyard of a nice big building at the...

Hillside Residence by Zack | de Vito Architecture + Construction

Hillside Residence was completed recently by San Francisco-based Zack |de Vito Architecture + Construction in Marin County, California. Description by Zack |de Vito Architecture: The...

Industrial Warehouse Conversion at Ransome’s Dock in London

CLPD has acquired the first floor of the building Ransomes Dock to convert into two loft style apartments in the heart of Battersea, London. This...

Highbury House Extension / Architecture for London

This house extension and refurbishment transforms a Victorian terraced property in a Highbury conservation area. The brief was to create open plan spaces with an improved relationship to the garden, and a kitchen that could be enjoyed as a social space.

Sheridan Residence by Peterssen / Keller Architecture

Modern design is often framed as a process of distilling architecture down to its very essence, and creating a form directly responsive to the occupant's functional needs. The design of the Sheridan Residence looks to capture just this attitude, with a purity of form and intent inherent in its simplicity.

A Traditional 1950s House Has Been Updated for a Modern Lifestyle

Hibou House was designed for a young family that values connection – both with one another and with their friends and neighbours. The renovation thoughtfully updates an existing traditional 1950’s house for a more modern lifestyle – one that feels relaxed and comfortable yet easily adapted for entertaining.

The Dovecote-Granary: A Peaceful Retreat Among the Treetops

The Dovecote-Granary is a place of serenity and introspection, where one can establish a strong connection with both nature and oneself. Without a conventional function the space is its own purpose: a treehouse-temple of sorts.

Thunderbird Heights Residence, Updating a Mid-Century Modern Residence Near Palm Springs

Originally built in the 1960s, the challenge for this project was how to update a mid-century modern house without sacrificing its charm. Situated on a 1.3-acre site perched on a plateau above Coachella Valley, the rugged, inhospitable Santa Rosa Mountains rise immediately from the back yard

Palo Alto Contemporary House by Bjørn Design

We delivered by understanding their needs and tastes; tailoring our design to the architecture with a creative mix of materials, lighting, and furniture including many custom pieces designed to fit the scale of the house. 

Collector’s Retreat in Orcas Island, Washington / Heliotrope

Conceived as a minimalist retreat, the marching orders for this project were as follows: “when I arrive and sit my bags down, I want to feel as though I’ve stepped into a modern art gallery”.

Eichler House Modernized by Klopf Architecture

The owners of the Double Gable Eichler Remodel, situated in Burlingame, California, are a family with 5 children, the youngest is a pupil in...