Residential ArchitectureApartmentsApartment Finger Wharf Features Theatrical and Sophisticated Luxury Interiors

Apartment Finger Wharf Features Theatrical and Sophisticated Luxury Interiors

Apartment Finger Wharf by Architect Prineas

Architects: Studio Prineas
Project: Apartment Finger Wharf
Lead Architect: Eva-Marie Prineas
Location: Woolloomooloo Finger Wharf, Sydney Harbour, Australia
Area: 86 sqm
Photography: Katherine Lu, Chris Warnes

Apartment Finger Wharf is a refurbishment project completed by Sydney-based Studio Prineas. The project brief was centred about making the most of a glamorous city pad with an extraordinary harbour setting. The minutiae of daily life are concealed behind dark panels giving the apartment interior the theatricality and sophistication of a luxury hotel. Contrasting touches of unexpected materiality and luxe detail are picked out as walls are re-imagined as pivoting screens that fold flush in open or closed positions. In this way, the apartment effortlessly takes on a number of reconfigurations, becoming larger and more open.

Apartment Finger Wharf by Architect Prineas 1

This project involved alterations to a circa 2000 refurbished apartment within the heritage listed 1915 Woolloomooloo Finger Wharf on Sydney Harbour. The scope of worked included a general reconfiguration of the interior of the apartment as well as the replacement of a single sliding door with multiple sliders.

Apartment Finger Wharf by Architect Prineas 2

The layout of the original apartment was compromised by low ceilings, a “bedroom/media room” with no connection to the view, poor physical connection to the balcony, domestic scale doors and generic architectural detailing. The owners sought to address these issues while completely re-thinking the approach to the apartment’s interiors. The initial concern was to provide a more generous connection to its harbour views and a more elegant solution to connect the interiors to the balcony.

Apartment Finger Wharf by Architect Prineas 3

The underlying intent of this project was to address the connection with the harbour while creating a more generous platform for living, designed within the constraints of stringent Strata and Heritage requirements. The design solution came in the form of a new timber platform that extends into the apartment, overcoming the issues of the existing divisive threshold in conjunction with a reconfiguration of the sliding doors. This new level change drawn into the apartment creates a language of a more intimate interior theme.

Apartment Finger Wharf by Architect Prineas 4

The interiors strive for a level of ambiguity where a door can be a wall and vice versa. Within the language of screens and walls, a theatrical motif is developed of an over-scaled handle – a cue to reveal a threshold to bathrooms, bedrooms and storage. The design relies on a high level of detail and craft in order to achieve the essential element of surprise and ambiguity, allowing the clients a sense of opening up and rediscovery of its elements each time they come home.

Apartment Finger Wharf by Architect Prineas 5

The design of this project and, in particular, the introduction of the step into the apartment, produces a more generous connection between the interior and the balcony and view beyond. In this way, the larger scale of the view is drawn into the small apartment.

Apartment Finger Wharf by Architect Prineas 6

Apartment Finger Wharf by Architect Prineas 8

Apartment Finger Wharf by Architect Prineas 9

Apartment Finger Wharf by Architect Prineas 10

Apartment Finger Wharf by Architect Prineas 11

Apartment Finger Wharf by Architect Prineas 14

Apartment Finger Wharf by Architect Prineas 15

Apartment Finger Wharf by Architect Prineas 16

Apartment Finger Wharf by Architect Prineas 17

Looknow Flagship Store by Sò Studio

The new Looknow flagship store of LOOKNOW locates in Xintiandi phaseⅡ, which locates on Madang Road Shanghai. The store facade is decorated with ginger color and simple geometric composition

S Residence: Comfortable, Efficient and Practical Indonesian Home

Standing amongst developer’s standard houses in a cluster of a high-end residential complex, the S Residence aims to bring a new perspective of a modern home, that is comfortable, efficient, and practical yet visually pleasing.

Kahawa Coffee & Books / Atelier Starzak Strebicki

Imagine a café, a reading room, a bookstore and a coffee roasting company all located in a refurbished former milk bar. The idea to create a place that would meet various needs of book lovers and coffee enthusiasts was a consequence

Matapouri Road House / Belinda George Architects

Belinda George was enchanted by her client’s emotional connection with the site and took inspiration from his childhood memories in his brief. Her response was a semi-circle design, which embraces the view and encourages social engagement.

Campbell Street House, Multi Residential Architecture and Vertical Living

Campbell Street House is a study in pushing multi residential architecture and vertical living to the limits. The dwelling lot sizes are 4m in width and 9m in length, 36m2 in total per dwelling, or 72m2 total site area.

Related Articles