Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home for a Growing Family

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home

Architects: Dash Marshall
Project: Raft Loft
Location: New York, United States
Photographs: Mark Wickens

New York architecture studio Dash Marshall has turned two Tribeca residences into one home – Raft Loft – connected by a hanging, blackened steel spiral staircase.  We renovated the entirety of the ground floor, executed limited interventions to the second floor, and inserted a new staircase to connect the two spaces with a series of intermediate levels.

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home 1

At the center of the ground floor is the “raft,” an elevated platform that divides the ground floor into three distinct zones. The raft creates large open spaces on either end of the ground floor.

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home 2

Half of the staircase is suspended from the ceiling above, leaving the living room open for flexible use.

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home 3

Where the stair meets the raft, a wetbar provides just enough infrastructure for a game of cards or a round of drinks.

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home 4

At the back of the space, an office overlooks the piano room, which can be closed off for use as a guest room.

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home 5

A very large door located at the center of the raft allows the back of the ground floor to be converted into a guest suite, complete with private bathroom.

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home 6

Ceilings in the bathroom and powder room are designed as abstracted cloud formations.

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home 7

The staircase is made of brass, stainless steel, blackened steel, and brick. The brick half of rises up from the ground floor, while the other half hangs from the ceiling of the second floor.

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home 8

Upstairs we added a low garderobe near the elevator, the main entrance to the home, which delays your view of the staircase and provides a place to keep everyday items tidy.

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home 9

The master bathroom and kitchen have been simplified around the occupants’ daily rituals.

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home 10

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home 11

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Diagonal House, Elegance and Sobriety in a Contemporary Home

In this house of 300 m2 located in the most central area of the Diagonal of Barcelona, a comprehensive reform of Interior Design, Decoration and Styling was executed.

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family

Being part of a semi detached house in a conservation area did provide some context to work in. This London brick house also acts, to some degree, as a gatekeeper to a small mews road along its flank wall.

Redesign of Office Spaces – DHL Supply Chain Jažlovice

The concept for the DHL Supply Chain offices was created through a unique cooperation between the client and the architectural studio VONT.

Hope Tree – solution for desert areas, by Zhejiang University

Hope Tree was designed to be used in areas where there are big temperature variations between day and night. This project can be very...

House at Big Hill by Kerstin Thompson Architects

House at Big Hill is a vacation home designed by Kerstin Thompson Architects. Description by Kerstin Thompson: Our most recent project near Victoria’s Great Ocean Road is characterised...

Sol Retreat in Phoenix / The Ranch Mine

Sol retreat is a new build house on a vacant lot in the Willo Historic District in midtown Phoenix. Inspired by the southwestern urban vernacular of the courtyard house, we designed the home to both embrace and escape the sun and the city.