Residential ArchitectureRenovation ProjectsEast London House Extension by Mustard Architects: Inside Out

East London House Extension by Mustard Architects: Inside Out

East London House Extension by Mustard Architects: Inside Out

Project: Inside Out – East London House
Architects: Mustard Architects
Location: London, United Kingdom
Year 2019
Photography: Tim Crocker

Our clients live in East London, close to their extended families and desired a space in which to eat, drink and be merry. Mustard Architects proposed extensions at ground floor to the rear and to the side and cut open the previously cramped, cold and isolated kitchen and dining rooms to flood the spaces with light creating a single open plan space.

Because our clients love nothing better than a party we proposed an external living and dining space with outdoor kitchen and large sliding doors to the garden spaces over which the upper floors seemingly float. The rear terrace is very much intended as an intermediate room between the inside and the garden beyond.

Mustard Architects, Inside Out

The original brick arch over the family room window has been maintained as a trace of the old structure and a new concrete step marks the threshold between the old and the new, neatly framing the view down to the dining table and up to the sky above. From there, staggered oak steps descend to create informal library seating that can also be used as an impromptu stage for speeches at celebrations. Positioned above the dining table the generous rooflight floods the space with light and leads the eye out to the external living and dining areas where party goers spill out on sunny days and balmy evenings.

East London House Extension by Mustard Architects: Inside Out

Monochromatic colours with touches of oak are used throughout to link the spaces and are enlivened through varying textures depending on location and used with a warm toned concrete floor linking the inside and outside spaces. The rear wall and terrace are unified, clad and wrapped in articulated bricks which together with the oak solar shading cast strong shadows as the sun tracks across the sky. Our clients use them as a sundial for gin o’clock.

East London House Extension by Mustard Architects: Inside Out

East London House Extension by Mustard Architects: Inside Out

Mustard Architects, dining room

East London House Extension by Mustard Architects: Inside Out

East London House Extension by Mustard Architects: Inside Out

East London House Extension by Mustard Architects: Inside Out

Mustard Architects, dining room

Mustard Architects: Inside Out

Litibu Bungalow by Palma

The 50m2 bungalow is located in Litibu, a small town on the coast of the Mexican Pacific. The bedroom and living space are seperated in two volumes to create an open patio in between.

Telescope Suite by Barbora Vokac Taylor Architect

Telescope Suite is a project located in the Little Italy neighbourhood of Toronto in the lower level unit of a semi-detached Victorian house.

Clean Design and Sleek Lines Transformed This Condo Unit into a Modern Marvel

Clean design and sleek lines transformed this condo unit into a modern marvel. Studio 512, Nicole Blair, and WishTree cabinets, Matt Prine and Stjepan Boban, worked in conjunction with all other trades to bring this design to life.

Noho loft in Manhattan by Abelow Sherman Architects

Noho loft occupies a unique location in Manhattan, impacted at the intersection of two alleys, with window exposures into what is effectively the middle...

Floating House – a Mobile House in the Middle of a Lake

Floating House was designed by the Portuguese studio Friday SA. Description by Friday: A romantic gateway for two or a mobile house in the middle...

Recommended Stories