facebook

Long Island Residence: Renovation and Conservation by CDR Studio

Long Island Residence - renovation and conservation by CDR Studio (1)

Long Island Residence is a family home designed by New York- based CDR Studio.

Description by CDR: The Long Island Residence is located in a rural community on the edge of the Long Island Sound. Approximately twenty-five miles from the heart of Manhattan, the area is known as a tranquil counterpoint for daily commuters seeking to escape the city’s frenetic pace. The project is the result of a renovation seeking to both preserve and refine an existing dwelling that has stood on the site since 1961.

Long Island Residence - renovation and conservation by CDR Studio 1

Externally, the dilapidated skin of the residence was stripped back to its framing, which was then altered to create a more seamless roofline and expanded openings within the façade. Internally, structural alterations were made to allow for the removal of a wall separating the kitchen from the main living area, integrating these zones as a new activity core for the home.

Long Island Residence - renovation and conservation by CDR Studio (3)
In response to both the spectacular surrounding landscape and a desire to improve energy performance, a highly insulated envelope was developed. The envelope was finished in a horizontal open-joined rainscreen with cedar boards charred using the traditional Japanese Shou-sugi-ban burning method. This technique was also used internally on sloped ceiling planes, walls and screens. Concealed lighting and mechanical systems were introduced throughout the interior. To complement and enhance the existing terrazzo floors, lacquered cabinetry and polished stone finishes were employed throughout the new kitchen. Photography by John Muggenborg , Visit CDR Studio

Long Island Residence - renovation and conservation by CDR Studio (6)

Long Island Residence - renovation and conservation by CDR Studio (1)

Long Island Residence - renovation and conservation by CDR Studio 3

Long Island Residence - renovation and conservation by CDR Studio (7)

Long Island Residence - renovation and conservation by CDR Studio 4

Long Island Residence - renovation and conservation by CDR Studio (4)

Long Island Residence - renovation and conservation by CDR Studio (5)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Cascading Courts Residence by HYLA Architects

A series of cascading courts between the house and the party wall forms the basis by which this semi-detached house is organized. From the outside one is scarcely able to see these courtyards due to the screening and deep shadows. The courtyards are covered with a glass roof and timber pergola, which makes them pretty much all weather spaces.

Shed house at Lake Ranco: recycled and converted old barn materials in summer cottage

Shed House - Galpon Ranco was completed recently by Valdés Estudio Arquitectos. The house has a built area of 138 square meters and is located in...

DV8 Designs has created a true rustic feel in Beef and Pudding restaurant

  Beef and Pudding interiors were recently completed by the Warrington-based DV8 Designs. The restaurant is now shortlisted on the Bar and the Best Design Awards...

Solid Concrete House Softened by the Wooden Notes in Buenos Aires

They requested a house of permanent use with the special requirement that it should make it possible to live intensely the relationship between interior and exterior spaces, so appreciated by the clients. Another request expressed was that, although they were interested in a house built with exposed concrete, they wanted the presence of the wood to break that monochromatic expression.