Brass House by Anthrosite Architects

Brass House by Anthrosite Architects

Architects: Anthrosite Architects
Project: Brass House
Location: Newcastle, Australia
Area: 330 m2
Year 2017
Photographs: Jon Reid

The site is situated within an atypical urban/ rural condition. To the western front boundary addresses a 60km/h road connecting neighbouring headland communities with the city centre. To the east; a state conservation area bordering a secluded beach. Addressing these opposing conditions was a key consideration in the development of a central covered outdoor living room; the Garden Room. Providing relief from the vehicular traffic and oriented to capture distant filtered ocean views and the native bushland setting.

Brass House by Anthrosite Architects 1

The terrain of the site informed both the building setout and planning opportunities. Set on an existing ridge form, the building follows the existing ground stepping down to create direct internal relationships with the outdoors whilst providing internal separation through subtle changes in level.

Brass House by Anthrosite Architects 2

Given the site’s bushland setting, the design had to address bushfire requirements. An informed response minimised the impact of BAL 40 requirements to back of Brass house areas and allowed living spaces to be uncompromising by standard controls.

Brass House by Anthrosite Architects 3

Key design briefing requirements included: kitchen as the heart of the home, covered outdoor area engaging the landscape, children and adult bedroom separation and a valued entry experience.

Brass House by Anthrosite Architects 4

Throughout the design process, the importance and impact the landscape; whether native or constructed, has been an emphasis of the design. Each room is oriented and framed towards a garden to enhance the experience and relationship between indoor and outdoor.

Brass House by Anthrosite Architects 5

Our belief in an economic hierarchy allows for the right balance between cost and value to be achieved. We believe the primary investment should be made to spaces and items which impact the users on a daily basis. At Brass House, the design revolves around the Garden Room, the value of custom detailed, timber windows and doors, brickwork and in-situ concrete elements soften through native landscaping. For the interiors, built-in joinery is carefully crafted and enhanced through a white neutral pallet to strength the landscape experience.

Brass House by Anthrosite Architects 6

Without exhausting the budget external enclosure details; claddings, flashing and rainwater goods etc. which impact users on a peripheral level have been simplified. Utilising standard products, materials are simply crafted and finished dark monochromic to sit within the native bush context.

Brass House by Anthrosite Architects 7

Design is a process. Each project is a result of an understanding of the site; conditions and constrains, of working with people, engaging the client, with consultants, contractors and craftsmen, of collaboration to achieve outcomes not originally foreseen. Brass House follows this philosophy. The design outcome is a result of an informed response to these numerous threads.

Brass House by Anthrosite Architects 8

Brass House by Anthrosite Architects 9

Brass House by Anthrosite Architects 10

Brass House by Anthrosite Architects 11

Brass House by Anthrosite Architects 12

Brass House by Anthrosite Architects 13

Brass House by Anthrosite Architects 14

Brass House by Anthrosite Architects 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Fresh and Dynamic Workspace for Barrows Advertising in SoHo, New York City

After reconnecting with childhood friend Karen Barrows, wife of Barrows Advertising chairman Richard Barrows, Ghislaine Viñas Interior Design began designing their NYC office. The concept for the advertising company was to merge its South African roots with its gritty and soulful Soho neighborhood vibe to create a fresh and dynamic workspace.

Traditional Somber Interior Redesigned into a Modern Environment

The transformation of a somber traditional interior into a joyful modern open environment was designed to be a vessel for the clients’

A Pair of Dilapidated Semi-Detached Houses Modernized by Ancerl Studio

Located in the heart of flourishing Roncesvalles in Toronto’s beloved West End, Sorauren 118 by Ancerl Studio is one half of a twofold residential development for Seventy Seven Park. Where a pair of dilapidated semi-detached houses once stood now rise two unique gems of modernity.

The Sisters House – Black Addition to Traditional-Style Home in Québec

The Sisters House project is a reflection on the integration of a new building into a natural setting. The owners purchased a small house on a secluded lakeside lot in La Malbaie. For its first three decades, the house was used as a hunting lodge, then it became the summer home for the Sisters of Charity.

Hostivar Brewery H2 – Brewery with Restaurant and Bakery

The brewery is located at the periphery of a Prague residential area with a view of the adjacent golf course. It is in direct pedestrian relation to the railway station Praha – Horní Měcholupy.

North Coogee House – Rustic and Fun Design by Collected Interiors

Collected Interiors refurnished and styled this two-story family home in North Coogee, Western Australia. A young energetic couple was after a relaxed, fresh and modern...