Makio House, Kuala Lumpur / Fabian Tan Architect

Makio House / Fabian Tan Architect

Project: Makio House
Architects: Fabian Tan Architect
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Year 2020
Photography: Ceavs Chua
Text by Fabian Tan Architect

Makio House is a corner lot unit located in a guarded neighbourhood of Kuala Lumpur. The client wanted a minimalistic and comfortable home to suit his family and personality. The concept was derived from the original space–to embrace the light and views, then heighten spatial experience through materiality.

living room / Fabian Tan Architect

The idea was to unify the original architecture elements in the house through the wrapping of solid timber panels to connect the stair to the first-floor mezzanine. The prominently positioned stairway, curated as a centrepiece of the house. The continuity of the material was carried through to the upper mezzanine with an addition of a galleria that extends the existing floor plate to wrap around the periphery of the double volume living spaces. This space serves as a walkway with shelves, windows and storage. At the end nook, lies a daybed/study area that floats close in view of the treetops. The garden was transformed into a rock sculptured garden that provided a calm refuge.

Makio House / Fabian Tan Architect

The master bedroom was enlarged at the expense of another existing bedroom to form an open space concept. The interior walls here were intentionally built below ceiling height to allow the light to diffuse throughout entire the room. This bright atmosphere amplifies the expansion perception of the space. The kid’s bedroom was reimagined as a hide and seek play of levels — a 3-tiered bunk bed with a pull out bed and an alcove to peek out into the neighbourhood through an existing clerestory window.

kitchen / Fabian Tan Architect

A steel stairway was added in the lightwell leading up to the roof level. Here, a platform is raised over the roof and acts as a viewing deck to emulate an outdoor living room overlooking the city skyline.

kitchen / Fabian Tan Architect

Overall, echoes of maple, marble and white interplayed with the existing elements and nature to offer an environment of balance and serenity.

Makio House / Fabian Tan Architect

Makio House / Fabian Tan Architect

staircase / Fabian Tan Architect

Makio House / Fabian Tan Architect

Makio House / Fabian Tan Architect

kids place / Fabian Tan Architect

kids room / Fabian Tan Architect

bedroom / Fabian Tan Architect

bathroom / Fabian Tan Architect

Makio House / Fabian Tan Architect

terrace roof / Fabian Tan Architect

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Bivvy House by Vaughn McQuarrie Alludes to Old Improvised Miner’s Huts

This compact dwelling follows the line of the hillside, bravely and unconventionally sloping down towards the view. The stepped plan stretches the view of the mountains long and low, just like a rock outcrop would.

Recovery of an Attic of a Building in Turin / BLAARCHITETTURA

The intervention is a recovery of an attic of a building in Turin whose final intention of the client is a main use for Airbnb. The project thus becomes an opportunity to create an environment that can accommodate future tenants in the best possible way and at the same time give them a moment of relaxation and peace.