Bewboc House, a Suburban Terrace House in Kuala Lumpur by Fabian Tan

Bewboc House, a Suburban Terrace House in Kuala Lumpur by Fabian Tan

Project: Bewboc House
Architects: Fabian Tan Architect
Architect In Charge: Fabian Tan
Engineering: Projurutek Consulting Engineers
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Area: 3700 ft2
Year: 2020
Photography by Ceavs Chua
Text by Fabian Tan

Bewboc House is a suburban terrace house in Kuala Lumpur, Malaysia owned by a young family who requested for minimal intervention. The approach was to reimagine a form befitting a corner house and to re-purpose the living spaces on ground level.

Bewboc House, a Suburban Terrace House in Kuala Lumpur by Fabian Tan

The new form is intended to be simple but bold; contrasting it with the existing fabric of tropical suburban homes. From plan view, the living spaces were orientated parallel to the site boundary, resulting in a “break” between the original and new spaces. The triangulated “break” acts as a secured ventilated light well, cooling both sides naturally. An arch roof extends outwards, creating a vaulted annex that forms the living spaces. The space appears continuous through the extension of the arch and exaggerated further through the materiality of the concrete finish from floor to ceiling. The extension is further enhanced by two large doors that open up to the garden. The uninterrupted perspective from inside out immediately connects the interior with nature.

Bewboc House, a Suburban Terrace House in Kuala Lumpur by Fabian Tan

The upper floor sets up a dramatic background with a play of curves and levels. The spaces are layered, creating a hierarchy of space. The study overlooks the living spaces and adjacent, a step-up platform corner for lounging. Behind this is a bedroom overlooking these spaces. The master bedroom connects through a bridge to the outermost floor section of the annex, and much to one’s surprise, an open balcony.

Bewboc House, a Suburban Terrace House in Kuala Lumpur by Fabian Tan

To counter the heaviness of the concrete vault, openings were carefully carved out on the upper level. For example, the inverted arch window at the side of the vault is drawn as a continuous “S” shape when it meets the front arched opening. Walking through the upper levels, this continuity echoes throughout the spaces as lines of openings and arches meet. Consequently, this rhythmic play of lines within a heavy structure lends to a play of light in subtle ways. Reminiscent of a journey through a cave, perhaps to see the light at the end of the tunnel.

living room by Fabian Tan

Bewboc House, a Suburban Terrace House in Kuala Lumpur by Fabian Tan

interior design by Fabian Tan

architectural design in Kuala Lumpur by Fabian Tan

stair by Fabian Tan

Bewboc House, a Suburban Terrace House in Kuala Lumpur by Fabian Tan

Bewboc House, a Suburban Terrace House in Kuala Lumpur by Fabian Tan

home office by Fabian Tan

Bewboc House, a Suburban Terrace House in Kuala Lumpur by Fabian Tan

residential architecture by Fabian Tan Architect

Bewboc House, a Suburban Terrace House in Kuala Lumpur by Fabian Tan

Bewboc House, a Suburban Terrace House in Kuala Lumpur by Fabian Tan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Hidden Pavilion Retreat, Western Australia / Archterra Architects

This additions project is located amongst jarrah and peppermint forest and grafts a contemporary pavilion onto an existing timber framed and clad house. The new work consists of a reading / living room and master bedroom with bathroom and is linked to the existing house by a transparent gallery.

Essendon House – Refurbishment and Extension by Lai Cheong Brown

Essendon House is a refurbishment and extension project completed by Australian studio Lai Cheong Brown. From the architect: Developed from a schematic design the clients had...

This Black Brick House Features Generous Spaces with a High Degree of Flexibility

This Black Brick house has been designed to nurture the changing needs of a young family over time, through the creation of generous spaces with a high degree of flexibility. The existing dwelling was a 1930s brick with a rear 1970s addition.