Residential ArchitectureHousesTree-ness House, Tokyo / Akihisa Hirata

Tree-ness House, Tokyo / Akihisa Hirata

Tree-ness House, Tokyo / Akihisa Hirata

Project: Tree-ness House
Architects: Akihisa Hirata
Structural Engineer: Masato Araya (OAK), Takashi Manda (tmsd), Taijiro Kato (tmsd)
Facility Engineer: Kazuhiro Endo, Sho Takahashi (EOS plus)
Planting Designer: Yuichi Tsukada (Onshitsu)
Textile Designer: Yoko Ando, Kasumi Yamaguchi (Yoko Ando Design)
Construction: Akira Ohara, Satoshi Kikuchi (Oharakomusho)
Planting Construction: Yasuyuki Ikegami (Ikegami)
Location: Tokyo, Japan
Area: 331 m2
Year: 2017
Photographs: Vincent Hecht
Text by Akihisa Hirata

The Tree-ness House is a complex building of houses and galleries built in Tokyo, Toshimaku. One tree is organically integrated with a combination of parts having different characteristics, such as a trunk, a branch, and a leaf. As with the tree, we tried to create an organic architecture that could be formed by a hierarchical combination of different parts such as plants/pleats (as openings) / concrete boxes.

Tree-ness House, Tokyo / Akihisa Hirata

While concrete boxes are stacked three-dimensionally, the main structure containing complicated voids is made. Then, open the windows with pleats in them, agitating the inside and outside, and at the same time create a place that fits with the physical sensation of the person. In addition, we set up planting around the pleats and create an organic whole like breathing in the surrounding environment like a tree.

Tree-ness House, Tokyo / Akihisa Hirata

We set up a calm environment such as bedrooms and a gallery inside of the box. On the other hand, the outside of the box becomes terraces, gardens, and the place surrounded by glass as the living room and dining room. Rather than focusing only the internal space of the building, the entire space including the external space like the garden and the street is three-dimensionalized. I intended to create a futuristic and savage architecture that awakens human animal instincts in which the inside and outside are reversed multiple times.

Tree-ness House, Tokyo / Akihisa Hirata

reading room, Tokyo / Akihisa Hirata

home office, Tokyo / Akihisa Hirata

Tree-ness House, Tokyo / Akihisa Hirata

Tree-ness House, Tokyo / Akihisa Hirata

staircase, Tokyo / Akihisa Hirata

bedroom, Tokyo / Akihisa Hirata

bathroom, Tokyo / Akihisa Hirata

Tree-ness House, Tokyo / Akihisa Hirata

Tree-ness House, Tokyo / Akihisa Hirata

Tree-ness House, Tokyo / Akihisa Hirata

Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle / “Show Flat” Origins

Interior Design: Minas Kosmidis Project: Show Flat (Origins) / Western Aesthetics Adapted to Chinese Lifestyle Location: Dongguan, China Area: 250 sqm (indoor) Completion Time: October 2015 – February...

110 square Meters Apartment with Retro and Vintage Interior

Ekaterina and Anton Korneev designers have made this interior for a pair of newlyweds from Pirogovo, Russia. The 110 square meters apartment has a...

Schoolhouse Conversion by Brian O’Brian Architect

This 1873 Schoolhouse in Meaford, Ontario, has been both restored and renewed. The original building was constructed of 18” thick stone walls, with an entrance for boys in one wing, and girls in the other.

Top 20 A’ Design Award Winners

The A’ Design Accolades are organized in a wide range of creative fields to highlight the very best designers from all countries in all disciplines.

Sun Tan Restaurant / Duarte Caldas + Mariana Peralta

Sun Tan is a project for a restaurant of about 70 m2, located in Bairro das Colónias, in Lisbon. The project is installed on the ground floor of a building constructed in the 1930s, included within Lisbon’s most significant set of Art Deco style architecture.

Related Articles