PhotographerMichael Moran PhotographyManhattan Triplex Apartment / SheltonMindel

Manhattan Triplex Apartment / SheltonMindel

Manhattan Triplex Apartment / SheltonMindel

Project: Manhattan Triplex Apartment
Architects: SheltonMindel
Location: Manhattan, New York City
Photographer: Michael Moran
Text by SheltonMindel

Problem: Combine two disparate developer units atop a new Manhattan highrise, a two-story penthouse and a simplex below, to create a seamless single-family Manhattan triplex apartment.

Manhattan Triplex Apartment / SheltonMindel

Solution: Restricted by the existing layout of the combined apartments, the stair provided the only physical link between all three floors. To enhance this physical connection, the materiality and symbolism of a tree – opening to the sky above – is evoked through a three-story screen wall of wooden blocks with varied and enlarging perforations mimicking a leafy canopy providing dappled light. Simultaneously a blue lacquered wall begins as a small feature on the lowest floor growing as it rises to become a prominent element defining spaces, eventually encasing the dressing room on the top floor and framing the master bedroom.

Manhattan Triplex Apartment / SheltonMindel

Playing off the metaphor of the tree, a warm larch wood with pronounced veining is used to clad the building core containing the fire stairs and elevators. The warmth of the veneer is treated as a skin which is stretched and opened to hold smaller program areas. These areas are treated in a neutral gray lacquer to enforce the reading of the larch as a skin. This skin defines the north wall of the double height living room which is bracketed on the south by a sculptural concrete monolith containing a fireplace and a custom pulley system used to manually operate a media screen.

Manhattan Triplex Apartment / SheltonMindel

The living room becomes the spatial focal point of the combined apartment, for both its height and its ability to be experienced from many angles. To emphasize this dynamism, the furnishings take on a very graphic quality, sometimes playing back to the tree metaphor by imitating the colors of foliage as well as literally by the use of specific objects. Bold geometric patterns with contrasting colors in the rug and bright colors in the furniture evoke the transparent kinetics of the stair screen chromatically. Sculpture and window treatments further emphasize the unique scale of the space. An orange wire giraffe sculpted by Benedetta Mori Ubaldini sits on a custom plinth with a moss green spherical vase below as an implied water trough. The windows are framed with tall thin curtains as unconstructed layers of fabric which mimic fluted columns.

dining room / SheltonMindel

The use of visual diagrams to unite disparate spaces continues in the dining room and kitchen where a bar of larch wood extends through both spaces. A buffet niche in the dining room is punched out to reveal the blue lacquer which defines the hallway behind. On the lower floor, five children’s bedrooms are united through a volume of closets painted with super graphics to tie the colors in the hallway rugs to the walls creating a sense of place.

kitchen and dining space / SheltonMindel

Through the use of a simple metaphor, reinforced with clean diagrammatic gestures, three separate floors in a developer building are combined in this renovation to create a seamlessly integrate Manhattan triplex home.

Manhattan Triplex Apartment / SheltonMindel

staircase / SheltonMindel

Manhattan Triplex Apartment / SheltonMindel

Manhattan Triplex Apartment / SheltonMindel

bedroom / SheltonMindel

bathroom / SheltonMindel

Manhattan Triplex Apartment / SheltonMindel

These Mountainside Residences Promote Ecological and Sustainable Design

Working with a progressive developer in the Lake Tahoe area, this collection of townhouses and mountainside residences is a modern reinterpretation of the ski chalet. Conceived to be smartly efficient and compact in plan, these ski-in/ski-out homes are designed around social spaces that take advantage of breathtaking views to the ski slopes and Carson Range beyond.

Mixed Use Building – Chiripa Project by Palma

Chiripa Mixed Use Building is a project that seeks to experiment with the way users relate to each other in an undefined typology, a hybrid between house - apartments - hotel

1699 Farmer House Redesigned for Modern Rural Tourism

Project: A House for Modern Rural Tourism Architects: Escritório de Arquitetos Location: Linhares, Portugal Architect in Charge: Nuno Flores Engineering: BO Associados Area 120.0 sqm Photographs: João Morgado Portuguese studio Escritório...

MC House in Bodrum’s Rising Residential Bay Area Kızılburun

MC House is a contemporary home designed by Turkish studio Escapefromsofa. This summer house is located in Bodrum’s rising residential bay area Kızılburun. The...

La Pizza Xiamen Restaurant: The Dinner Time in Cave

The La Pizza Xiamen restaurant is located in Xiamen, a coastal city in China. The designer skillfully uses the combination of rough Japanese rock materials and soft lighting to create an amazing time tour.

Related Articles