Residential ArchitectureHousesRCR Residence in Central Portugal / Visioarq Arquitectos

RCR Residence in Central Portugal / Visioarq Arquitectos

RCR Residence in Central Portugal

Project: RCR Residence
Architects: Visioarq Arquitectos
Location: Anadia, Portugal
Project size: 394 m2
Site size: 1510 m2
Completion date 2020
Building levels 2
Photo Credits: Fernando Guerra | FG+SG

Light, intimacy, balance and contemplation of the outdoor spaces are some of RCR Residence striking features – a haven located in a residential area of Anadia, in central Portugal.

This exercise in balance and volume distribution designed spaces to be fully experienced, some of them more private and intimate and others in affinity with the outside, all while maintaining the intimate and refuge-like character in relationship with its surroundings. In addition to creating a particular spacial dynamic, the coordination of two overlapping and perpendicular spaces also created different visual relationships between empty and full spaces, between light and dark caused by the play of shadows, between private and semi-private areas and the view of the surrounding Serra do Caramulo in the background.

RCR House in Central Portugal

The functional programme is distributed over two floors: garden, barbecue area, living and dining room with a strong connection to the outside, sanitary facilities, kitchen, three bedrooms, office and garage.
The circulation area features a linear staircase under a skylight next to the office, which illuminates both the interior of the house on the upper floor as well as the office/library, favoured by a double-height ceiling and a visual relationship with the outside garden.

RCR House in Central Portugal

The spaces are developed to create constant and distinct relationships between interior and exterior, with light entering where they merge. The bedrooms on the first floor overlook the landscape featuring Serra do Caramulo, in a structure that projects to the front of the lower floor boundary. Natural light is a constant presence, as seen in the bedrooms, with slatted side openings and metal shutters that filter the light without eliminating the view of the surrounding landscape from the inside.

RCR Residence in Central Portugal

A balanced volume frames the house’s main entrance on one side, and on the other, the structure rests on a concrete slab that covers the living room and the outdoor dining and barbecue area.

In standing with RCR Residence imposing scale, the house’s main entrance is served by a large door.

RCR residence in Central Portugal, living room

Walls lined with lacquered aluminium slats on the ground floor and in the structure containing the office as well as large sheets of black lacquered matt glass in the upper structure of the bedrooms both create a great colour contrast, reinforce the horizontal shapes and reduce the apparent volumetric weight. At the back of the house, the living room sprawls over a single ground floor covered by an exposed concrete slab and wood beam stereotomy resulting from the pairing of pine formwork, which seeks to introduce a nod to nature in a purely contemporary material, thus creating a poetic relationship with the outdoor gardens, occasionally split by wooden slat pathways and pine bark.

RCR residence, dining area

This work fosters deeply connected relationships: between interior/exterior, between user/surrounding space and also between surrounding space/created volume – an exercise in contemporary rigour where nature and poetry take centre-stage.

RCR House in Central Portugal

RCR residence in Central Portugal

RCR Residence, bedroom

RCR Residence in Central Portugal

RCR Residence in Central Portugal

Subscribe to our newsletter

Cocoon House by Landmak Architecture / Vietnam

Project: Cocoon House Architects: Landmak Architecture, JSC Architect in Charge: Ta Tien Vinh, Truong Tuan Chung Design Team: Le Minh Hoang , Ngo Hung, Dang Viet Anh...

Steampunk House by Razvan Barsan + Partners

Razvan Barsan + Partners have designed Steampunk House, located in Pipera, Romania. Description by Razvan Barsan: The interior invites us on a steampunk journey aboard...

Tel-Aviv Beach Apartment by Meirav Galan Architect

Located by the beach of busy Tel Aviv in a nostalgic old building, the 72 sqm apartment had been fully redesigned by MGA | Meirav Galan Architect, as a ‘Piece of Peacefulness by the sea’. The apartment, designed by Meirav Galan, was renovated while the building was under a reconstruction, which included a redefinition of the apartments’ layouts and a redesigned exterior skin, plentiful of big windows and new balconies facing the sea.

How to Decorate a Living Room with Pallets

Decorating with pallets is more than a quirky fashion trend. Nowadays, it is understood as a way of living for everyone aware of recycling and the second life of materials.

Moore House Restoration by Woods + Dangaran

Project: Moore House Restoration Architects: Woods + Dangaran Location: Los Angeles, California Area: 1,700 SF Photo Credits: Joe Fletcher Text by Woods + Dangaran New life is given to this...

Recommended Stories