Office DesignMeier and Frank Building by Bora Architects & Interiors

Meier and Frank Building by Bora Architects & Interiors

Meier and Frank Building by Bora Architects & Interiors

Project: Meier and Frank Building
Architects: Bora Architects & Interiors
Collaborators: Turner Construction, PAE, KPFF, Peter Meijer Architect, O- Lighting Design, Arktura, Made Studio, Absolute Procurement
Location: Portland, Oregon
Size: 200,000 sf core renovation; 23,000 sf interior renovation
Text by Bora Architects & Interiors

The Meier and Frank Building is a landmark centered in Portland’s urban core. Acknowledging the cultural importance and nostalgia felt for it was at the forefront of our design approach in transitioning the first five floors into amenity-rich creative office and active retail spaces.

Meier and Frank Building by Bora Architects & Interiors

We drew upon rich exterior character to create modern spaces that are building and era appropriate, rooted in Portland’s distinctive historic context. Terrazzo, stone, plaster, brass, and walnut feature alongside authentic and patched terrazzo, exposed concrete ceilings, and re-discovered stone elevator fronts. Department store shoppers had long used the building’s historic clock as a meeting place – popularizing the phrase ‘meet me under the clock’. This clock was incorporated as a central feature of the lobby and still marks a place for people to meet.

Meier and Frank Building by Bora Architects & Interiors

We also honored building history through referential patterns that are expressed through brass details. Terrazzo inlays illustrate phases of building construction and renovations, and the perforated screen hosts a simplified abstraction of a relief found on the building’s terracotta tile cladding. The building’s repositioned brand was then overlaid through wayfinding and feature elements.

diagram, pattern, Bora Architects & Interiors

A lobby coffee shop serves as an amenity to tenants, with its modern lines and walnut graining differentiate its operation within the space. A lush, deep-blue, 45-foot long sofa anchors the lobby’s central gathering space, while a basement amenities level supports tenants with a multi-use lounge, large meeting room, bike room and robust fitness facilities.

Meier and Frank Building by Bora Architects & Interiors

The historic use of the building as a department store resulted in internally focused floor plates that were ringed with stock rooms and window displays. To support the transformation to small-scale retail and office, we opened the perimeter to daylight and re-engaged two historic mid-block entries. Each new entry is marked by a steel and glass canopy, scaled and simply detailed to be respectful of the building’s ornate character.

Meier and Frank Building by Bora Architects & Interiors

industrial style, Bora Architects & Interiors

Meier and Frank Building by Bora Architects & Interiors

Bora Architects & Interiors

diagram ,Bora Architects & Interiors

Meier and Frank Building by Bora Architects & Interiors

Subscribe to our newsletter

Savioz Fabrizzi Architectes Convert a Former Hayloft Barn into a Holiday Home

This former hayloft barn in the centre of the village of chez-les-reuses is an example of traditional valaisan construction, with a stone lower part and timber upper part. The conversion of this rural building into a holiday home uses what is already there, retaining the typical local features.

Sheen House / R2 Studio Architects

The Sheen House project includes a rear extension with a large open-plan space including the kitchen, dining space, lounge and library which form the heart of the family home.

Luxury Upper West Side Apartment – Perianth Interior Design

Upper West Side Apartment is a family suite designed by Perianth Interior Design. This family condo on Manhattan's Upper West Side is dramatic and luxe, while...

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces

The design for this passive solar home in Northcote focuses on the client brief for a sustainable design that allows for a flexible, changing family life. The Northcote Solar Home combines high-level environmentally sustainable design with a striking roofscape, contemporary finish, flexibility and a focus on outdoors and family.

Airy Home in Taiwan with Optimal Balance Between Space and Lighting

Project: Airy Home Architects: HAO Design Location: Pingtung, Pingtung County, Taiwan Area: 160.0 sqm Photographs: Hey!Cheese This bright and airy home was designed by Taiwanese studio HAO Design. The...

Recommended Stories