Microsoft Building 83 by Bora Architects & Interiors

Microsoft Building

Architects: Bora Architects & Interiors
Project: Microsoft Building 63
Location: Redmond, WA, USA
Size: 313,790sf
Collaborators: KPFF, Skanska, Sparling, Inc., Candela, Compass Group, Hermanson Company, Cochran, Ethan Rose Sound Artist, ZGF Architects (Core + Shell)
Photography: Brian Smale

Constantly evolving the workplace for their employees, Microsoft set out to create new standards for work and collaboration in the building. Starting with an existing base building design, Bora Architects reconceived the typical central atrium surrounded by hallways into an active meeting and gathering hub for the occupants.

Microsoft Building 1

The goal of the atrium design was to ignite creativity by bringing building users together from fourteen different work wings across the four-story building to share ideas and spark new ones. An espresso bar anchors the ground floor along with a special meeting room designed to allow large meetings to expand into the atrium. Conference rooms, informal meeting, and amenity spaces line the edges of the upper floors encouraging and fostering interactions.

Microsoft Building 2

A textured wood screen filters daylight from the atrium skylight traversing from side to side creating a visible banner of connectivity. The custom design pattern is graphically inspired by big data imagery showcasing Microsoft’s innovative ‘mobile first, cloud first’ products. Glass conference rooms and work balconies hover over the atrium edge bringing transparency to the activities within.

Microsoft Building 3

The interior design focused on creating diversity and choice for users to do their best work alone or together. The rich material palette was developed to offer different visual and physical textures, color, and lighting in support of variety in work styles and moods.

Microsoft Building 4

Unique design elements like the entry portal and art pieces were incorporated to create an environment that stimulates the senses and activates the creative mind. A sound art piece by Ethan Rose plays in the entry vestibule, titled ‘Elements.’ The ever changing musical composition is interpreted by software drawing from real-time data collected by a weather station on the building roof.

Microsoft Building 11

Microsoft Building 12

Microsoft Building 5

Microsoft Building 6

Microsoft Building 7

Microsoft Building 8

Microsoft Building 9

Microsoft Building 10

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Redesign of 1932 Tudor Style Suburban Home in Newton, Massachusetts

The remodel of this 1932 Tudor style suburban home in Newton, Massachusetts re-imagines a traditional, compartmentalized layout into a more informal living arrangement for a young family moving to the suburbs from the city.

Prefab Off-Grid House Located at an Altitude of 1,500 Meters

Laid out over the valley, at an altitude of 1,500 meters, this prefab off-grid house has a strong relationship with the local nature, abundant throughout most of the year.

South Circular Road Residence by Kingston Lafferty Design

South Circular Road Residence is a single-family home recently completed by Kingston Lafferty Design in Dublin, Ireland. Description by Kingston Lafferty Design: The design of South...

110-Year Old Heritage Villa in Auckland Transformed into a Cozy Family Home

In a cramped, steep site on one of the busiest residential streets in Ponsonby, Auckland, there was magic to be found in the form of a dilapidated 110-year old heritage villa. Over two years, the three-bedroom, one-bathroom villa was transformed into a beautiful and functional, cozy family home.

Casa dos Abraços by Marlene Uldschmidt Architects

Casa dos Abraços is situated in the fishing village of Ferragudo, Algarve, Southern Portugal. The historic center of Ferragudo is an extremely sensitive area to work and we believe that our intervention should be balanced harmonious and above all integrate with the surrounding architecture.

Lasa Penthouse in Genoa / Gosplan

The Lasa penthouse was designed in 2016 by Gosplan, an architecture studio based in Genoa. The studio was founded in 2010 by Federico Bellegoni, Nicola Lunardi,...