Shelter Island Pool House, New York / General Assembly

Shelter Island Pool House, New York / General Assembly

Project: Shelter Island Pool House
Architects: General Assembly
Landscape Design: Buttercup Design
Location: Shelter Island, New York
Photo Credits: Joe Fletcher
Text courtesy of General Assembly

The Shelter Island pool house was designed as a retreat and relaxation space for a busy mother and daughter duo. The footprint of the building is minimal – large enough to entertain some guests, but small enough to remain intimate when just two or three people are using the space.

Shelter Island Pool House, New York / General Assembly

Divided into three areas, ranging in size and exposure to the outdoors, the building houses a living room, dining space and yoga / meditation room. The design of the space is based on a series of contrasts. Enclosed and open spaces. Dark and light. Private and public. A simple space, with a simple concept. As a result, we knew early on in the design process that we wanted a very dark exterior to contrast the light wood trellis structure, decking and interiors.

Shelter Island Pool House, New York / General Assembly

It was important to keep the materials natural and in tune with the surrounding landscape. The shou sugi ban charred cypress provided the contrast that we were looking for, and the texture of the material played beautifully with the varying natural light throughout the seasons in the area. We look forward to watching this building age into the surrounding landscape and provide a space of escape for years to come.

Shelter Island Pool House, New York / General Assembly

Shelter Island Pool House, New York / General Assembly

dining room, New York / General Assembly

Shelter Island Pool House, New York / General Assembly

dining room, New York / General Assembly

yoga space, New York / General Assembly

interiors, New York / General Assembly

retreat, New York / General Assembly

Shelter Island Pool House, New York / General Assembly

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Chic Renovation Creates a Refined Living Space for a Young Family

Behind an elegant Victorian facade in Prahran, this chic renovation creates a refined living space for a young family. Infused with classic Parisian style, the finely detailed kitchen became a hub for the family’s day-to-day activities, with every element configured to maximise functionality.

Porto Alegre Apartment by Tellini Vontobel Arquitetura

Located in an important building of the 1960s, Porto Alegre Apartment has become the new home of a businesswoman and advertising, in love with...

Sung Dobson House / Sam Crawford Architects

Sung Dobson House is a single family house extended and renovated by Sam Crawford Architects in 2016. This Queen Anne Style bungalow sits within a heritage conservation...

Sieroslaw House by Modelina Architecture

Sieroslaw House is an interior design project recently completed by Polish studio mode:lina™ architecture. Architects from mode:lina™ architecture studio once again took up the design of...

New Beach House / Hide and Seek House by Bower Architecture

Architects: Bower Architecture & Interiors Project: New Beach House / Hide and Seek House Location: Point Lonsdale, Australia Area: 260 m2 Year 2017 Photography: Shannon McGrath In a quiet street,...

Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy

Z House is an alpine holiday home, a place to live an intense relationship with nature and the mountains. The site on which the house is placed is a complex place with a steep slope, access uphill, a few buildings around and full of panoramic "frameworks".