Mirador House, Ecuador by Rama Estudio

Mirador House, Ecuador by Rama Estudio

Project: Mirador House
Architects: RAMA estudio
Lead Architects: Carolina Rodas, Felipe Donoso, Carla Chávez
Design Team: Felipe Donoso, Carolina Rodas, Carla Chávez, Jefferson Camacho, Ma. Fernanda Ayala, Daniel Merchán
Structural Engineer: Ing. Pedro Ospina Larrea
Builder: RAMA estudio
Location: Ecuador
Area: 190 m2
Year: 2021
Photo Credits: Jag Studio

In 2020, during the global Covid-19 pandemic, many families re-evaluated their way of living. The owners of this house maintained a “nomadic” lifestyle so their stays in Ecuador were short and sporadic. The space they inhabited during these visits was a small 65m2 suite, in which they had a room with a full bathroom and a multifunctional space that included a “bedroom” for their two daughters. After the lockdown, the family decided that their stays should be longer and that space should better allow them to perform their daily activities.

Mirador House, Ecuador by Rama Estudio

The commission. The specific request was to expand their existing house for social areas, include comfortable and independent bedrooms for the daughters, and take advantage of the view of the site. As a special requirement, the work had to start immediately and had to be built in no more than three months.

kitchen, Rama Estudio

The idea. “We thought about an industrially prefabricated piece that blends well with the environment and subtly sits on the ground, attaching itself to the existing construction.”

floor plan

The natural environment is understood as an envelope of the building which is placed over the slope overlooking the valley. There is no soil disturbance nor vegetation degradation.

fire place, Rama Estudio

The new piece is manufactured and installed quickly while the intervention in the existing building is prompt and efficient. Once these processes are finished, all the furniture and paneling required for each space will be installed.

living room, Rama Estudio

The project. A system of metal channels supported by two porticoes is proposed. These channels work as the structure for both the floor and the roof which is thermally insulated and allows for vegetation to grow. This structure requires a minimal foundation, which allows almost no soil disturbance and very little time for its manufacturing and assembly.

Mirador House, Ecuador by Rama Estudio

The three openings of this structure are covered with tempered glass. Floor and ceiling elements frame the view and allow the nature of the environment to surround the space. The existing vegetation generates enough privacy to maintain transparency around the entire perimeter.

Mirador House, Ecuador by Rama Estudio

At the same time, the walls of the front façade of the existing construction are eliminated to create a space that links to the new construction. This space is a series of regular modules build with plywood panels that run from end to end to generate storage, decorative surfaces, as well as a permeable and semi-transparent screen towards the bedrooms. Five sliding panels of the same material are installed at the front of this furniture and can be placed anywhere according to the needs of the users.

Mirador House, Ecuador by Rama Estudio

A single piece of furniture is placed in the center of the new space. Towards the living room, this piece of furniture is a metal element that contains storage space and a module in which the stove and the television are embedded. Towards the dining room, this element contains the kitchen while the material changes to plywood paneling and stainless-steel surfaces.

section plan

The kitchen consists of one module, which contains all the appliances and cabinets, as well as an island that works as a countertop and a dinette. This central piece of furniture allows for fluid and continuous circulation throughout the space, and for all the installations to be centralized inside this piece.

Mirador House, Ecuador by Rama Estudio

Regarding the intervention in the existing construction, the bedrooms and bathrooms are configured by light paneling made of plywood and metal sheets. This paneling contains thermal acoustic insulation to improve comfort in bedrooms and bathrooms. Within these areas, there is placed a single piece of furniture that contains a desk, storage space, and a murphy bed to take advantage of the internal space of the bedrooms.

Mirador House, Ecuador by Rama Estudio

The Mirador house has an underfloor heating system in the social area and kitchen to maintain comfortable temperatures in the space without sacrificing the transparency of the facades.

Mirador House, Ecuador by Rama Estudio

The work was completed in three months and ready to be inhabited. No vegetation was damaged, and no material was wasted. All material that could be reused from the demolition of the façade was sorted for later usage and the rubble was used to improve the ground in areas surrounding the building. Doors and windows were also carefully stored. The Mirador house has a septic tank for wastewater, which makes it independent from the sewage system, and a stormwater system that improves the drainage of rainwater in the surroundings.

Mirador House, Ecuador by Rama Estudio

Mirador House, Ecuador by Rama Estudio

Most Recent

Most Popular

Highland East House

Highland East House by COLAB Architecture + Urban Design

The Highland East House is a 4,300 square foot, five-bedroom, four-bathroom residence located in Portland’s SW Hills. The design harkens back to a Pacific Northwest style of mid-century modern houses constructed in Portland in the nineteen sixties.
Modern Living Space 13

Modern Living Space by Sue Murphy Interior Design

This project is a modern living space designed by Sue Murphy Interior Design based in Harpenden, Hertfordshire. A bold, contemporary kitchen-dinning space with a...
Minimalist Single Storey Terrace House by Fabian Tan Architect 5

Minimalist Single Storey Terrace House / Fabian Tan Architect

The house is a typical single storey terrace house on a plot of 23' x 75' land. The original house layout is typically closed and the brief was to create an open plan on one side and private rooms on the other side of the dividing center wall.
Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

Fish Creek House, a Small Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The Fish Creek House was designed to maximize sustainability & liveability. Careful positioning takes full advantage of natural cooling, heating, and lighting.

Modern Australian Farm House with Passive Solar Design

This modern Australian farm house was designed by Archterra Architects in Margaret River, Western Australia. Description by Archterra: This house sits along a ridge between...

More Articles Like This

HomeWorldDesign