Mirror Point Cottage / MacKay-Lyons Sweetapple Architects

Mirror Point Cottage by MacKay-Lyons Sweetapple Architects

Architects: MacKay-Lyons Sweetapple Architects
Project: Mirror Point Cottage
Location: Annapolis, Nova Scotia, Canada
Area: 1,700 sq. feet
Photography: James Brittain and William Green
Text by MacKay-Lyons Sweetapple Architects

Mirror Point Cottage is a vacation home for a local fisherman’s daughter, her Dutch minimalist husband, and their two young children, on a lake near Annapolis Royal in Nova Scotia. Fishing is one of Nova Scotia’s oldest industries, demonstrated by the weathered fishing shacks lining its coast. The Mirror Point cottage demonstrates the frugality of the Nova Scotian vernacular in an elegant manner. It is formally expressed as an elevated 80-foot long extruded ‘fish shed’ supported by a steel aedicule and a board formed concrete entry core. Spatially, it is a long, south-facing screened porch elevated over the lake for prospect. The thick totemic north wall protects and insulates the interior from the public, north side. The hovering building forms a gate which frames the view to the lake on arrival to the site. The rusted steel aedicule contains a sunken outdoor summer kitchen, which offers a sheltered place at grade for the grandparents to watch the children playing on the beach. The garage/bunkie acts as a miniature version of the main house.

Mirror Point Cottage by MacKay-Lyons Sweetapple Architects 1The building is precisely sited using existing topography to maximize southern passive solar energy and views to the lake and to minimize the removal of existing hardwood trees. This hovering building forms a gate which frames the view to the lake on arrival to the site.

Mirror Point Cottage by MacKay-Lyons Sweetapple Architects 2

The southern façade is entirely operable with large sliding glass panels. When opened up, the façade allows for the elevated volume to act as a giant porch open to the environment and intimately connected to the lake shore. The thick totemic north wall protects and insulates the interior from the public, north side and continuous outsulation on walls and roof provides high R-value and minimizes thermal bridging. This passive solar dwelling has a high thermal mass concrete floor, and hydronic in floor heating.

It is designed with a respect of traditional coastal language and employs a formal inventiveness with common local materials. Materially this is a ‘sweet and sour’ building, combining the highly crafted cedar millwork with banal economical gang nail trusses, which are common in contemporary North American House construction. These ‘gang-nail’ wood structural components were used extensively to reduce the amount of structural steel and cost. These ordinary materials, normally covered up, are celebrated in the living and dining space.

The exterior is clad in local eastern cedar shingles and a standing seam metal roof. With its inherent high level of environmental sustainability, its affordability, and its subtly refined aesthetic, our practice builds upon this understated, everyday language of construction, through projects like Mirror Point.

Mirror Point Cottage by MacKay-Lyons Sweetapple Architects 5

Mirror Point Cottage by MacKay-Lyons Sweetapple Architects 6

Mirror Point Cottage by MacKay-Lyons Sweetapple Architects 7

Mirror Point Cottage by MacKay-Lyons Sweetapple Architects 10

Mirror Point Cottage by MacKay-Lyons Sweetapple Architects 11

Mirror Point Cottage by MacKay-Lyons Sweetapple Architects 12

Mirror Point Cottage by MacKay-Lyons Sweetapple Architects 15

Mirror Point Cottage by MacKay-Lyons Sweetapple Architects 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Car Park House by Anonymous Architects

Starting with a vacant lot with a very steep down-slope from the street, the design of the Car Park house places the carport on the roof with the residence below. In addition to being a dramatic shift of expectations, it is also a logical response to the building code which requires parking for two vehicles.

Two-Level Apartments near Kiev / Martin Architects

The project was created and implemented in 2016. Two-level apartments are located in LCD "White Chocolate" and represent an open space of 65 sqm. The apartment is designed for young, active people who will appreciate the non-standard solutions realized in small apartments.

Lichen House in Sonoma Valley, California / Schwartz and Architecture

The Lichen House nestles within the fog and oaks in the hills above California’s Sonoma Valley. The free-ranging branches of the site’s mature live and coastal oak trees support veils of draping Ramalina Lichen that filter sunlight, capture moisture and nutrients for their hosts, and remove pollutants from the air through photosynthesis.

Être Avec Toi (ê.a.t.) an Innovative Dining Experience at W Montréal

W Montreal is a Montreal luxury hotel located in downtown. Starting December 3, W Montreal has opened a new restaurant called Être Avec Toi (ê.a.t). Description by...

Alibaug Indian Retreat with a Stream Running Through the Middle

With a stream running through the house, this Alibag Indian retreat is delicately woven into the landscape, alternately opening up and closing itself to the different characteristics of the site. Though seasonal, the streambed allows for an interesting landscape feature throughout the year.

Studio P Designed a New Home in Suburban Sydney for a Growing Family

The Aperture House by Studio P is a new home for a growing family that connects the comfort of a private dwelling with uninterrupted views of the Sydney city skyline encompassed within a quiet neighbourhood.