Paros Island House by React Architects

Paros Island House by React Architects

Architects: React Architects
Project: Paros Island House
Location: Paros, Greece
Area. 150 sqm
Year 2017
Photographs: George Messaritakis

The work is situated at the Aghios Ioannis Detis location on the island of Paros. It has an eastwards orientation, with a view towards the sea and the Naoussa bay. The area is under a special protection order, and adjacent to it the Environmental Park of Aghios Ioannis Detis has been created.

Paros Island House by React Architects 1

The complex consists of two buildings with a shared open-air space and a swimming-pool. The large mass of a single building is broken down into two and is harmoniously adapted to the terrain. The masses are laid out facing the view, and the central courtyard has been created between them, adapted to the slope of the terrain and protected from the north winds.

Paros Island House by React Architects 2

The entrance is on the western side of the site, at its highest point, and has been inserted between the masonry buttressing walls. The buildings, of a small mass, are adapted as much as possible to the incline and topography of the terrain. A basic aim has been the least burdening with a building mass of the protected area. The courtyard at the rear, protected from the strong winds, organises the functions by creating a nucleus with direct reference to the building masses. Such forms are encountered in monasteries, which have the cells on the perimeter and the church in the centre. Similar arrangements are also to be found in traditional complexes of ‘katoikiés’.

Paros Island House by React Architects 3

The stone walls encircle and ‘hug’ the building, protecting it from prying eyes. Ιn some places, the walls become a building, and in others, courtyards are created, adapted to the ground and to the environment. The plastered white walls of the buildings are visible only from the inner courtyard, and fragments of the elevations can be seen by the passer-by. The elevations consist of walls around the central courtyard; in this way plasticity of form is achieved, integrated into a unitary approach to architecture. The design of the apertures is combined with the architectural character of the building. The feature of the repetition and standardisation predominates. The apertures in the perimeter wall are as few as possible. Great emphasis is placed on the ‘fifth elevation’, the roofs, as there are views from the hills round about.

Paros Island House by React Architects 4

By employing the features of Cycladic architecture, we have designed an ensemble of buildings and a landscaping of the terrain adapted to the waterless Cycladic conditions, with a view to leaving the smallest possible footprint on the environment. The transformation of the morphological features of Cycladic architecture with a view to creating a contemporary architectural language is, together with its integration into the natural landscape, the guiding principle of the design.

Paros Island House by React Architects 5

The totality of the intervention realised is in dialogue with the landscape and creates a space for habitation. Βy breaking down the boundaries between the roofed and open-air space, it embraces human activity in creating a familiarity with the space and the locality.

Paros Island House by React Architects 6

Paros Island House by React Architects 7

Paros Island House by React Architects 8

Paros Island House by React Architects 9

Paros Island House by React Architects 10

Paros Island House by React Architects 11

Paros Island House by React Architects 12

Paros Island House by React Architects 13

Paros Island House by React Architects 14

Paros Island House by React Architects 15

Paros Island House by React Architects 20

Paros Island House by React Architects 16

Paros Island House by React Architects 17

Paros Island House by React Architects 18

Paros Island House by React Architects 19

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Phoenix Retreat: A House Rises from the Ashes

On a site with challenging accessibility, no electricity, no water and no cellular service, the Phoenix retreat is conceived as a folly in the landscape; a viewing platform, a fire lookout, a shady spot for a picnic, a remote crash pad for limited stays, a place to become detached, a place to commune with the landscape, a place for contemplation.

75 sqm Apartment Rehabilitation in a Old Building in Barcelona

A whole flat rehabilitation in a old building of the Born area. It is about transforming a small, compartmentalized floor in an open airy space. The original distribution of the house disappears but the values of all the traditional elements of the housing in Born is preserved and kept: the mosaic floor, ceiling beams, the woodworks …

This Austin House Enables a Flexible Lifestyle: Main Stay House

This Austin house was completed recently by Matt Fajkus Architecture. Description by Matt Fajkus Architecture: Austin’s Bouldin Creek neighborhood provides a unique and ever-changing context...

Augusta House / Sixteen Degree Studio

This 2,500 square foot, three bedroom house sits on a challenging site – its steep topography meant that despite its central location in downtown Port Hope, nothing had previously been built there.

Apartment without Walls for a Young Tech Guy / Katarina Mijić

Apartment of 43m2 featuring almost no walls was what I designed for a dear friend in Paris. All zoning has been achieved with furniture partitions as well as floor finishes and their heights.

Old Coach House Transformed into a Spectacular Home / House of Rolf

Near the historic centre of Utrecht stands an old coach house. Long ago built in the backyard of a nice big building at the...