The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark

The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark

Architects: Vision Arkitekter
Project: The Modern Transformation of a Historic Mansion
Collaborators: Dinesen
Location: Aarhus, Denmark
Photography: Andreas Mikkel / Dinesen

In a scenic setting by Århus Bay but close to the centre of Århus city lies the Rokkedal family’s beautiful three- storey mansion from 1920. In 2007, the family moved in and initiated a comprehensive restoration and renovation of the building, which is classified as worthy of preservation. With respect for the original architectural expression, they have created a bright and modern home that is steeped in personality.

The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark 1

The family includes Mette and Niels, both self-employed, their two children, aged 11 and 13, and the family dog. For many years, the family lived in a newly constructed house in Århus city, but they fell in love with the soul and charm of this stately home and, not least, the location. The 350 m2 building was in a poor state. But the family considered that a plus. Especially Mette, who is a co-owner of the kitchen firm Køkkenstudio Horsens and makes a living decorating other people’s homes. The new family home was a perfect opportunity to start over from scratch, creating something new and trying out new ideas.

The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark 1

Mette’s passion for interior design is clearly evident in the home. To Mette, it is essential that the things she surrounds herself with are authentic and have a story to tell. At the same time, the rooms must be functional and match the family’s everyday needs.

The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark 3

It is especially when travelling around the world that the family have acquired ideas as well as artwork and one-off design objects for their home. The USA, Mallorca, Mexico and Australia are among their favourite destinations.

The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark 4

Mette also wanted to create a harmonious home. The floor, which is Dinesen Douglas in full lengths, ensures a coherent feel and expression throughout the house and supports its stately appearance, which includes white stucco ceilings. Underfloor heating and the old Swedish tiled stove provide a warm and cosy atmosphere. The house has been brought into the 21st century with a bright and simple interior design and a Multiform kitchen with steel appliances from Gaggenau.

The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark 5

The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark 6

The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark 7

The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark 8

The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark 9

The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark 10

The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark 11

The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark 14

The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark 12

The Modern Transformation of a Historic Mansion in Århus, Denmark 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Belgrad Apartment – Complete Refurbishment for a Young Couple / Autori

Belgrad apartment was completely renovated and furnished by Serbian studio Autori. Project description: We started working on the complete refurbishment of this apartment for a...

Casa Merello Has a Skateboard Halfpipe Incorporated into the Open Terrace

Casa Merello is a single-family house designed by W|M|R Arquitectos, located in Pichilemu, Chile. Built for a Chilean professional surfer, this 220sqm house overlooks...

Living House inspired by traditional Scottish homes

House nr 7 is designed by London-based Denizen Works. The house has a built area of 170 sqm and is located on the Isle...

Double Bedroom Apartment Renovation in the Barcelona’s Gothic Quarter

With the experience of the previous projects in mind, this time we decided to do away with anything that we considered to be superfluous, leaving us with a clean, structural enclosure and granting a greater degree of freedom.