Invercargill House / Mason & Wales Architects

Invercargill House

Located in Southland, New Zealand, Invercargill House is a rural-styled house designed by Mason & Wales Architects. The house is arranged skilfully in a free-flowing plan interconnected by a corridor spine separating active and passive uses. These active uses are then orientated and presented to the surrounding landscape and the warmth of the Southland sun, while the occupants are grounded in their sense of place and use with a lowered living space, further reinforced by the warmth of a log fire.

From the exterior, the vertical nuances of this home accentuate its rural surrounds in the Wakatipu basin, an area surrounded by towering peaks. Horizontal timber cladding in juxtaposition with the verticality of the rooflines portray an extensive home, yet one which is sympathetic to the vastness of its natural surrounds. The natural palette of materials in the interior and on the exterior provides for a timeless elegance.

Invercargill House 1

With extensive floor-to-ceiling thermal joinery, and additional triangular joinery incorporating the roofline, the design creates lofty spaces with a focus on the outdoors. Designed for versatility and changing family needs, the home’s classic lines and elegant open spaces are ideal for a growing household.

Invercargill House 2

Interior specifications were dealt with in a hierarchy to preserve the desired layout but fit within a budget, allowing the main living areas, kitchen and bathroom to incorporate a decadent elegance while the bedrooms and other areas of the house are classic yet understated.

Architects: Mason & Wales Architects
Project: Invercargill House
Location: Invercargill, Southland, New Zealand
Area: 250 sqm

Invercargill House 3

Invercargill House 5

Invercargill House 4

Invercargill House 6

Invercargill House 7

Invercargill House 8

Invercargill House 9

Invercargill House 10

Invercargill House 11

Invercargill House 12

Invercargill House 13

Invercargill House 17

Invercargill House 14

Invercargill House 15

Invercargill House 16

Invercargill House 17

Invercargill House 18

Invercargill House 18

Invercargill House 19

Invercargill House 20

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

IFUB Studio Has Converted an Old Chocolate Factory in Offices

Munich architecture studio IFUB recently converted an old chocolate factory into offices for the company Sauspiel GmbH. Built around 1870 "Chocolate Factory" is one of the...

St George Terrace – Renovation of Grade II Listed Apartment in London

Set in the centre of Primrose Hill Village on a private street overlooking the park, this beautiful garden apartment was found completely unmodernised - having been in the same hands for over 50 years.

La Olga Apartment in Barcelona / RÄS Studio

We found La Olga apartment with way too many partitions regarding its dimensions and its availability of natural light and ventilation. We decided to pull as much as possible the living area towards the back of the building, so that the bedrooms could absorb part of the light that is filtered through the main façade

Old Stone Winery Transformed into a New Home

Barcelona-based Cubus Arquitectura has turned an old stone winery into a family home in Galicia, Spain. Description by Cubus: The old stone wineries of the...