facebook

Mullet House / Matt Fajkus Architecture

Mullet House , Matt Fajkus Architecture

Project: Mullet House
Architects: Matt Fajkus Architecture
Project Manager: Alberto Rodriguez
Design Team: Matt Fajkus, David Birt, Audrey McKee, Jeff McCord
Structural Engineering: Smith Structural
Interior Design: McCray & Co
Location: Austin, Texas
Completion 2018
Photography: Charles Davis Smith

A remodel of an existing 1938 bungalow in an historic central Austin neighborhood, the design aims to preserve the character of the context with a humble front facade, while unfolding and transforming in the back to accommodate small and large social gatherings. The design of the remodel and addition negotiates a 12-foot drop from the front of the lot to the back with considered landscape design, in concert with modified roof form that allows for three stories in the back. Thus, the Mullet House has its name for being modest in the front, with a figural and literal “party” in the back.

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 1

The Mullet house and lot are in the heart of Clarksville, founded by Charles Clark, a freedman, in 1871. It’s the oldest surviving freedomtown – a post-Civil War settlement founded by freed slaves, and as such, is on the National Register of Historic Places. The original house was deemed a contributing structure this historic place, and therefore could not be removed, even though it was in severe disrepair.

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 2

The symmetrical historical front facade was preserved in its entirety, as approved by Austin’s Historic Landmark Commission, and workshopped in collaboration with the Old West Austin Neighborhood Association. Bricks from other portions of the original house were salvaged and reused on the exterior, and framing lumber was reclaimed from the original house and repurposed as an interior finish material in unexpected and refreshing ways on the main level of the house. A dead tree on the lot was milled to construct the dining table, increasing the connection of the newly-designed intervention to its original surroundings.

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 3

The west facade, facing a prominent corner in the neighborhood, has minimal openings for solar modulation, but is broken up by the unique brick coursing strategies and extruded metal-clad boxes expressing functions within. A reading nook is one of the expressed cantilevered boxes, as is the vanity in the master bathroom suite.

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 4

The design choreographs a scripted procession, as the entry sequence starts with a humble and compressed space, finished out with darker wall surfaces and heavy antique furnishings. Continuing toward the back, larger spaces are accentuated with lighter colors, materials, and furnishings, as well as a 2-story graffiti wall – all bathed in natural light from expansive modern openings. The floor level for the kitchen, living, and dining areas extend to an exterior deck which bridges to the roof of the flat-roofed guest house at the very limit of the lot.

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 5

The staircase is at the center of the scheme and is the functional and symbolic connector of all three levels. The end of the staircase volume breaks away from the orthogonal grid with a diagonal cant that breaks up the east facade and captures unique light and views, all while connecting the old and new in a meaningful home for a young family.

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 6

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 7

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 8

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 9

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 10

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 13

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 11

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 12

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 14

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 15

Mullet House , Matt Fajkus Architecture 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

MUS Restaurant & Bar by Easst Architects

The main functional rooms of the MUS restaurant are composed around the building core, in which the staircases and elevators, as well as the main structural bolt are located. This ensures easy communication between individual rooms and allows full access to the city view.

Holm Place: Modern Home with Open Plan Living Spaces

Holm Place is a new dwelling in the rural village of South Warnborough, Hampshire, UK. The 0.12 hectare site is located in the upper garden of Manor Court, a 17th century Grade II listed building which itself is situated in the South Warnborough Conservation Area.

Palo Alto Eichler Remodel by Klopf Architecture

Klopf Architecture completely remodeled this once dark Eichler house in Palo Alto creating a more open, bright and functional family home.

The House of Artist Casper Faassen by Jeroen van Zwetselaar

In close cooperation with artist Casper Faassen, Jeroen van Zwetselaar designed a new family house for this artistic Leidenaar. The house is an spacious semidetached...

Collected Condo by Post Architecture

Downsizing from a Victorian home to a condo in the Annex neighbourhood of Toronto, the owner of the Collected Condo was unsure how the new unit would provide her with the familiar coziness of her previous home.

Treetop House / Ben Callery Architects

Treetop House explores architecture that responds to its environment pragmatically but also emotionally, allowing a young family to connect with their leafy surrounds.