New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire

- Advertisement -

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (1)

The Nook is a family house designed by Monmouthshire-based Hall + Bednarczyk Architects.

Description by Hall+Bednarczyk Architects: The Nook is a new-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire, UK. Planning permission for this 250m2 home was secured to replace a drab 1960’s bungalow that had previously occupied a corner of the 1 acre Wye Valley site. The aim of the project was to establish a durable and flexible home that capitalised on the best qualities of its setting.

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (10)

The plot’s fundamental appeal lay in its combination of attractive rural surroundings combined with good year-round solar exposure. The construction budget was not overly generous at £325,000 (including kitchen and built-in furniture) equating to £1,300 per m2. A separate outbuilding, providing a carport and garden storage, was allocated a £25,000 budget.

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (4)

The design adopts the simple, confident massing evident in the region’s agricultural structures, where both traditional stone barns and the spare steel-framed modern structures now used by farmers tend to possess a visual clarity and generosity of scale absent from most rural dwellings. A rectangular floor plan provided efficiency, flexibility and economy. The adoption of a steel frame enabled significant spans to cater for large openings in the building elevation and allowed the structural flexibility to omit floor sections and thereby create expansive and playful spaces within the interior.

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (5)
The privacy of the house’s rural location enables generous areas of glazing to be employed, illuminating the living spaces with natural light as well as framing views of the surrounding landscape, which appears to pass though the home. Large sliding glass panels open up the elevations to the outside.

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (6)

Regional materials are used – the sandstone was quarried three miles away – to help create a building that is intended to have a comfortable affinity with its setting. Consideration was given to the fact that the building would be liable to acquire moss and lichen over time.

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (3)

The detailing of the house explores a number of vernacular elements and construction techniques through a modern lens. There are a number of examples – a sturdy stone chimney containing flues for internal and external fireplaces which creates a key moment of vertical emphasis on the principal elevation; splayed stone window reveals which have been disc-cut smoothly to contrast with the rugged texture of hand-dressed sandstone walls; a black steel frame that brings visual precision and a grid of graphic separation to the naturally-weathering materials of the elevations; and a built-in settle and welsh dresser that make the kitchen and dining space flexible and accommodating. For more information visit Hall + Bednarczyk Architects

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (11)

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (12)

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (13)

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (15)

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (14)

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (16)

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (7)

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (2)

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (8)

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire (9)

- Advertisement -

Victorian House Renovated in South London for a Young Family

The typical terrace 2 up 2 down house layout suffers from a narrow plan form with a set of corridor like circulation spaces. Ground floor spaces are often rooms off this cellular corridor with bedrooms at first floor compromised due to the non active circulation space that runs from front to back of the building.

Sunset Residence by McLeod Bovell Modern Houses

Located on a steep and technically challenging site in West Vancouver, the Sunset Residence is designed to capture immediate views of heavy marine traffic and the open sea to the west. The irregular shape of the sites boundaries align with the edge of the house and culminate in a substantial blinder which provided privacy from adjacent properties.

Gateira Concrete House Designed in Harmony with Dramatic Landscape

Lisbon-based Camarim Arquitectos has completed in 2014 Casa na Gateira. The Gateira concrete house is built on splendid heights of Portugal. Description by Camarim: Gateira is...

The Orbits Clock by Studio Ve: new and unique wall clock

Studio Ve proposes a new and unique wall clock, named The Orbits Clock. The hands of the clock that should indicate the hours, minutes...

Faber Design & Architecture Transforms Indian Restaurant, Lasan

If you’re looking for your typical Indian restaurant, look elsewhere, because thanks to an extensive makeover, Lasan is anything but average. Famously the winner of Gordon Ramsay’s the F Word in 2009, it has been delighting Birmingham diners since 2002 from its home in the historic Jewellery Quarter.

Hood Canal Boat House and Cottage, Olympic Peninsula, Washington

This little building is the re-imagination of an existing boathouse that had no windows, one door, and no charm. It is conceived as a building that can turn itself inside out, offering a protective layer of concrete block and steel to the outside with the warmth of marine plywood on the inside.

Sirdalen House is a Perfect Getaway in Norwegian Mountains / Filter Arkitekter

Sirdalen House is a holiday house designed by Filter Arkitekter, an architecture studio based in Oslo, Norway. The house is located in the Sirdalen...

Hikone House, Japan / Hearth Architects

The size of the Hikone house is two divisions. There are connecting roads in north and south, the house has two different aspects. I made each different aspects for the front and the back.

Flipped House by Atelier RZLBD

The product of a gut renovation and second-storey addition to an existing brick bungalow on the south-west edge of the Knob-Hill Park in a residential neighbourhood in Eglinton East on the border between Toronto and Scarborough, Flipped House is a two-storey property designed for a developer looking to offer real estate buyers a modern, turnkey home

Minimalist Contemporary House Designed To Be a Peaceful Retreat

Villa GK was built by request of a private client, who was looking to renovate his old Algarvian villa. Result of this intervention is a minimalist contemporary house which responds to the owners view on quality of life, privacy and sustainable living.

Brownwood House / Dick Clark + Associates

This home, located on a large secluded site in Brownwood Texas, was designed to stand apart from traditional Brownwood architecture. The owners requested a clean, modern residence with a strong indoor/outdoor connection.