Residential ArchitectureHousesValley House - shaped and adapted to the contours of a valley

Valley House – shaped and adapted to the contours of a valley

Valley House - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (9)

Designed by Philip M. Dingemanse, Valley House is winning at the 2015 Tasmanian Architecture Awards

Description by Philip M. Dingemanse: The Valley House is shaped and adapted to the contours of a northwest-facing valley. Viewing down to the nearby city and river beyond, the house is centred on this valley outlook. Formed as a singular continuous object rising to the valley edge, the principal design strategy is focused on the kitchen where a generous opening is made through the full depth of the building. The suggestion is that the valley remains continuous through the house with outdoor living areas on either side accommodating variable weather conditions.

Valley House - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (10)

Parts of the building are pulled away forming protective wings and reveal the inhabitation of the home. Tasmania timbers are a particular focus in the thresholds between inside and outside, while the textural qualities of materials are further celebrated in the interior. In crafting a comfortable and personal family home, the scheme seeks to blend the complexities and subtleties of functional requirements with specific site and microclimatic conditions in a cohesive and consistent manner. Photographer Luke Hesketh. For more information visit Philip M. Dingemanse Architecture+Design 

Valley House - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (6)

Valley House - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (7)

Valley House - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (1)

Valley House - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (2)

Valley House - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (3)

Valley House - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (4)

Valley House - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (5)

Valley House - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (12)

Valley House - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (13)

Valley House - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (14)

Valley Residence - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (8)

Valley Residence - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (11)

Valley Residence - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (15)

Valley Residence - shaped and adapted to the contours of a valley - Philip M. Dingemanse (16)

Subscribe to our newsletter

Modern New Home in Hampstead / Black & Milk

Designer: Black & Milk Project: Modern New Home in Hampstead Team: Olga Alekseev, Anatoly Alekseev Architect: Claridge Architects Location: Hampstead, London, UK A young family bought this newly built...

Saratoga Canyon House by ODS Architecture

In the rolling hills of Saratoga outside of the main part of town our client purchased a beautiful thirteen-acre site for a new 3,000 square foot two-story new home consisting of three bedrooms and two baths.

Two-Bedroom Luxury Studio Flat with Heavy Postindustrial Features

We turned this weird connection of spaces into a two-bedroom luxury studio flat downtown, with heavy postindustrial features. The original concept contained strong contrasts, consistent usage of materials and colours mixed with our favourites, white brick walls, copper and various shades of grey.

Down to Earth Living in the Heart of an Olive Grove

Interior designer Keren Gans weaved natural materials with luxurious furniture and artwork, turning this home into a dreamy reality.

Muraste Cottage in Estonia by KUU Architects

The concept of the Muraste cottage is based on the archetypal koda, which has been modernized in form and function. The cottage in Muraste consists three koda units – one for sauna, one for livingroom / kitchen and one for bedroom / bathroom.

Recommended Stories