Costa Rica Athletic Center Creates Small Village Amongst Tree Tops

- Advertisement -

Costa Rica Athletic Center Creates Small Village Amongst Tree Tops

Project: Athletic Center
Architects: Studio Saxe Architecture
Location: Nosara, Guanacaste, Costa Rica

Date of Completion: November 2019
Client: The Gilded Iguana Holdings
Area: Approx. 615 m2
Design Director: Benjamin G. Saxe
Builder: LHC Constructores
Structural Engineer: Sotela Alfaro Ltda.
Electromechanical Engineer: Dynamo Studio
Photographer: Andres Garcia Lachner

As an extension to the Gilded Iguana Hotel in the town of Nosara, The Athletic Center was designed as a small village amongst the trees that creates a public space which integrates locals with visitors with similar interests of pursuing an active lifestyle and wellbeing.
The site is situated in an incredibly central location acts as a perfect “adhesive” for retail, sports, and leisure which in turn coexist within the exuberant nature. A surf-shop, bike-shop, gym, and multiple studios for Jiu Jitsu, yoga, and personal massages create the perfect atmosphere for those wishing to come to Costa Rica in search of activity and fun.

retail +hospitality / Studio Saxe Architecture

Concept
Studio Saxe and the client wanted to explore intelligent ways of adapting a complex and diverse program of spaces within the existing framework of trees and wildlife of the site. Human activity is intended to co-exist in symbiotic relationship with the natural world in order to accentuate the path towards wellbeing.

retail +hospitality / Studio Saxe Architecture

Design
Studio Saxe decided to break the mass of what could be a large building into separate pieces of program that in turn could fit within the voids around the existing trees, whilst interconnecting them with bridges and paths to create a public realm that is both diverse and intricate. The result is a series of interior public spaces that connect people to nature whilst protecting from the intense sun and heat.
Working closely with structural and electrical-mechanical engineers, Studio Saxe managed to coordinate foundations and services around tree roots in a flexible array that allowed trees to keep growing and the buildings to sit very close to the existing vegetation.

retail +hospitality / Studio Saxe Architecture

Construction
The construction method applied to The Athletic Center is mainly focused on a light-weight steel structure that was prefabricated off site in a controlled environment and assembled quickly to create minimum impact on the property and maximum efficiency of construction.
At Studio Saxe we believe that the process of construction should be as light and as unobtrusive as possible when dealing with a complex and diverse ecological environment. The main steel frame was then clad in teak wood and long overhangs create protection for all faces, while large glass walls create a connection to the outside trees and vegetation.

retail +hospitality / Studio Saxe Architecture

Sustainability
This project was conceived as a modular construction approach in order to have the least amount of impact on the natural landscape. It was designed to preserve and protect the existing vegetation and natural habitat of its surroundings through intelligent engineering by disintegrating the mass of the building into many components to distribute the project around trees and vegetation.
Long roof overhangs not only protect the inside spaces from the blazing sun and the rain, but also are used to collect water in order to be re-used it in the building’s mechanical systems and for landscaping irrigation.

Costa Rica Athletic Center Creates Small Village Amongst Tree Tops

Reforested teak wood is combined with durable materials for the structure to create a long-lasting construction that combines both local materials with modern construction techniques. The orientation and disposition of the elements and the roof lines are designed in terms of bioclimatic strategies where solar orientation, wind patterns, noise, dust, and other factors are considered in order to create efficient structures that work with minimal energy consumption.

Costa Rica Athletic Center Creates Small Village Amongst Tree Tops

Costa Rica Athletic Center Creates Small Village Amongst Tree Tops

Costa Rica Athletic Center Creates Small Village Amongst Tree Tops

Costa Rica Athletic Center Creates Small Village Amongst Tree Tops

Costa Rica Athletic Center Creates Small Village Amongst Tree Tops

- Advertisement -

Modern Timber-Clad Addition to an Rural Victorian Dwelling

Limerick House is a modern timber-clad addition to an existing dwelling on a rural Victorian property. The new addition orientates the home towards the expansive country hillside views,

Cascade Residence / Carney Logan Burke Architects

For a project in Jackson’s Teton Cascades development, Carney Logan Burke’s clients were specific that their 6,000-square-foot home should feel like a collection of buildings rather than a monolith. Full-time residents of Jackson Hole, they would also be collaboratively involved in the process.

Historic Mid-Century Modern Home Preserved for Future Generations

Situated on the Westhampton Beach dunes, the iconic Double Diamond home is a glimpse into the architectural past of Long Island’s beachfront communities.

This Summer Cottage Was Designed as a Solid Wooden Block

This project is 54 m2 summer cottage designed by ARDESS Studio in Skagen, Denmark. One-story house with pitched roof and integrated storage shed. Description by ARDESS:...

Modular Extension to an Old Brick House in Brunswick, Australia

Peeking above a brick wall in Brunswick sits a modular extension that creates a powerful contrast from the existing architecture. The corner block called for a modular design that engages with the site’s existing streetscape from multiple viewpoints.

Five-Story Contemporary Townhouse in Boston Completely Renovated by Hacin + Associates

The renovation of this five-story contemporary townhouse in Beacon Hill included a full scope of architectural and interior design services, integrating modern amenities, technology, and systems into a historic structure.

Bilateral House in Toronto / Audax Architecture

The homeowners of Bilateral House are a married couple with three girls. They purchased a lot with a 116-year-old Period Revival home in a...

Family Coastal Home with Clean Modern Lines

Duncansby Road House is a family coastal home designed by New Zealand studio LTD Architectural. Duncansby Road is situated on a steep site in Whangaparaoa, New Zealand. Description by...

Grasmere House in Melbourne by Bryant Alsop

Located in Hawthorn, this early Victorian House, known as ‘ Grasmere house ’, has been transformed into a bright and welcoming family home, whilst also retaining, and celebrating its original Victorian character.

Rock Canyon House by Imbue Design

The Rock Canyon house was custom designed expressly for its young family of inhabitants. Like the members of the family, the spaces in the home are open, refreshing, individually distinct yet strongly connected from one to the next.

Energy-Efficient Home Built Between Two Dividing Walls in Terrassa

The strategy used for an energy-efficient home is to reduce its consumption by means of good covering insulation of the building and a good use of the heat gain and loss.