Residential ArchitectureHousesEfjord Cabin Retreat by Stinessen Arkitektur

Efjord Cabin Retreat by Stinessen Arkitektur

Efjord Cabin Retreat by Stinessen Arkitektur

Architects: Stinessen Arkitektur
Project: Efjord Cabin
Location: Ballangen kommune, Nordland, Norway
Year 2017
Photography: Courtesy of Stinessen Arkitektur

Halvarøy is in a branch off the Ofoten fiord, Efjord. Ofoten fiord leads from inside of Narvik out to the Lofoten archipelago in Northern Norway. The site is positioned on an island called Halvarøy on a natural ledge in the terrain overlooking the fiord to the west, two of Norway´s most challenging climbing peaks towards the south and protected by a ridge in the terrain towards the east.

Efjord Cabin Retreat by Stinessen Arkitektur 1

The Efjord cabin reflects two very different situations and the natural terrain. There are a couple of neighbouring cabins positioned on the south-east side of the cabin and the very private views on the western part of the plot. The conceptual layout translates this duality with the easternmost part of the cabin closing itself to the west and opening towards the ridge and close terrain on the eastern side. This also welcomes the morning sun into this part of the cabin. The elevated terrain on the north side provides basis for a higher volume on this part of the site with a loft facing north. The opposite directions are sought at the front end of the cabin, opening up to the magnificent views towards the dramatic mountains in the south and the fiord and the evening sun to the west. To contrast the exposure to the panoramic views this part of the cabin closes on the opposite north. The lower volume of the living room allows a beautiful view towards the west also from the loft.

Efjord Cabin Retreat by Stinessen Arkitektur 2

The two volumes are slightly offset to provide for sheltered outdoor areas and views towards the fiord also from the rear volume.

Efjord Cabin Retreat by Stinessen Arkitektur 3

The Efjord cabin is placed on height with the existing terrain to allow the outdoor spaces to interact seamlessly with the natural terrain. The terrain itself provided a natural orientation and positioning of the building that allows the different functions to work in tune with the movement of the sun and the balance between privacy and views.

Efjord Cabin Retreat by Stinessen Arkitektur 4

The exterior of the cabin consist of two materials; structural glazing and core pinewood. The wood is treated with iron sulfate to achieve an even patina. The interiors are clad in birch veneer, the floors in granite tiles, as the stone outside. Both types of wood are typical for this region and found all around the cabin itself. The sauna interiors and the ceiling of the sauna and bathrooms are clad in aspen slats because of the hygroscopic properties of the wood.

Efjord Cabin Retreat by Stinessen Arkitektur 5

The client desired a retreat with an open space dining and living room that focused on the panoramic views, but also transported them to a feeling of isolation and total privacy, away from hectic work days in the city. The relationship to the close terrain was also an important element in the planning process.

Efjord Cabin Retreat by Stinessen Arkitektur 6

Efjord Cabin Retreat by Stinessen Arkitektur 7

Subscribe to our newsletter

Whistler Modern Mountain Home / BONE Structure

This modern mountain home is the latest BONE Structure project to be completed in Whistler, guaranteeing unprecedented energy efficiency and endless design flexibility.

Northern Lake Home Blends into the Forested Landscape

Programmatically, the Northern Lake Home is composed of two primary massings separated by a glass core. Splaying out to the lake beyond and nestled into a natural swale, the public spaces contour along the landscape blurring the distinction between its built and natural environments.

How Optimal Window Placements Improve Natural Light

Window placement is one of the most significant factors in improving natural light within a space. For instance, an apartment can have windows only on one side. Still, it can illuminate two different rooms if planned strategically.

Extrarchitecture Renovates 1840s Brick Cottage in London

Located in the Westbridge Road Conservation Area in Battersea by the River Thames, the house is part of a group of brown brick cottages,...

Forest Aerie House by Signum Architecture

To create a house that lives up to the unique character of the site, the couple brought together a close-knit group. In our collaborative process, design decisions were made over long lunches, and the result is a home with a very deep soul.

Recommended Stories