Oatlands Close House / SOUP Architects

Oatlands Close House / SOUP Architects

Architects: SOUP architects
Project: Oatlands Close House
Location: Surrey, United Kingdom
Engineer: BTA Structural Design
Landscape Design: Rosalind Millar Landscape Design
Year: 2018
Photographer: Andy Matthews
Awards:
RIBA South East Award 2018
RIBA South East Small Project Award 2018

We were asked to look at renovating and extending an existing 4-bedroom house on a long north/south axis site in Surrey. The existing house had a very poor connection to a fantastic rear garden. The plot is on the bend of the road and makes the Oatlands Close house sit at an angle to the long rear garden, which for us created an interesting dynamic and great opportunity.

Oatlands Close House / SOUP Architects 1

Our approach has been to stretch a new ground floor extension across the width of the site, maximising the space to the east as it opens up into the garden. A new lower garden studio has been set into the garden to create a stand-alone workspace, giving a different perspective and orientation to the main house. A new Main Bedroom has then been added at First Floor Level, set back from the edge to maintain privacy from below and linked into the retained circulation.

Oatlands Close House / SOUP Architects 2

A new extensive planting scheme has been incorporated into the new works to soften the new buildings into the extended garden. The new buildings have been constructed from a contrasting light grey brick, with sedum roofs to the studio and ground floor extensions softening the house further into the garden setting.

Oatlands Close House / SOUP Architects 3

Oatlands Close House / SOUP Architects 4

Oatlands Close House / SOUP Architects 5

Oatlands Close House / SOUP Architects 6

Oatlands Close House / SOUP Architects 7

Oatlands Close House / SOUP Architects 8

Oatlands Close House / SOUP Architects 9

Oatlands Close House / SOUP Architects 10

Oatlands Close House / SOUP Architects 11

Oatlands Close House / SOUP Architects 12

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Queechy House, front of house

Queechy House / Cumulus Studio

The Queechy house expands to provided an intimate connection to the landscape. Through this combination of exploiting view opportunities whilst minimising the visual impact of the building, Queechy House takes advantage of the agricultural landscape without disrupting it.

La Condesa Charcuteria by Plasma Nodo

La Condesa Charcuteria is a project recently completed by Colombian design studio Plasma Nodo. Description by Plasma Nodo: Created away from the traditional standards of delicatessens,...
A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects

Minimalist Dutch Villa SG21 is easy, chic and simple as the colour suggest. But to get there wasn’t as easy. The site, typically Dutch had a very strict building envelope and maximum allowed volume of 1000 cubic meters.
Modern Vertical Home Maximizes Light and Space in Nha Trang, Vietnam

Modern Vertical Home Adapted to a Tropical Environment in Nha Trang

This modern vertical home is located in a calm, quiet area in Nha Trang city, distanced from the busy center of a city full of tourists. KAstudio approached the design with a goal to create a space which the owners ‘family could spend peaceful, quiet and relaxing moments together.

Sixay: furniture for the children’s room

Sixay studio from Hungary has made Sixkid, a collection of furniture for the children's room. Made from birch plywood with treated surfaces with natural oil...

More Articles Like This