Residential ArchitectureHousesBroombank House by SOUP Architects

Broombank House by SOUP Architects

Broombank House by SOUP Architects

Architects: SOUP Architects
Project: Broombank House
Landscape Design: Christine Hatt Landscape Design
Location: Suffolk, United Kingdom
Photographer: Andy Matthews

Built on the edge of the River Alde in Suffolk, Broombank is a new build house designed by SOUP Architects on a designated site of ‘Outstanding Natural Beauty’.

Broombank House by SOUP Architects 1

The Broombank House is set into the banks of the sloped site and accessed via a single-track lane that arrives into a sunken entrance courtyard, offering glimpses of the views beyond. The oak lined entrance space set behind the ground floor pale grey brick façade, is continued through the house to the informal, angular living areas that open out into the expansive marshland landscape to the south.

Broombank House by SOUP Architects 2

Large, sliding glass doors allow the surrounding landscape to be ever present throughout the house and carefully positioned rooflights allow day/sunlight to fill the spaces throughout the day. The use of naturally finished oak panels, power floated white concrete floors internally is complimented by the continuation of the handmade Petersen bricks from outside and the injection of small amounts of vibrant colour to the kitchen and bathrooms give the project a strong material richness.

Broombank House by SOUP Architects 3

The thermal mass of the concrete floors, masonry walls built into the earth bank and highly insulated sedum roofs help to maintain an excellent ambient internal temperature. An integrated MVHR heat recovery system ensures the demand for internal space heating is kept to a minimum and solar water panels on the roof supplement the demand for hot water all year around.

Broombank House by SOUP Architects 4

The brief from our client was to create a relaxed contemporary house within a reconsidered, ‘natural’ landscape that blurred the site boundaries to its neighbours and adjoining marshland. The undulating wild turf lawn creates a softened edge to the house into which the black lined pool extends.

Broombank House by SOUP Architects 5

Broombank House by SOUP Architects 6

Broombank House by SOUP Architects 7

Broombank House by SOUP Architects 8

Broombank House by SOUP Architects 9

Broombank House by SOUP Architects 10

Broombank House by SOUP Architects 11

Broombank House by SOUP Architects 12

 

Broombank House by SOUP Architects 14

Subscribe to our newsletter

Split Villa, a Renovated Family-House in Auckland by Pac Studio

Split Villa is a renovation to a villa in the Auckland suburb of Sandringham. The project involved the design of a new addition that steps gradually through three split levels down to create an easy connection from the living spaces to the landscape.

Shugaa – Room for Dessert / Party / Space / Design

Shugaa - Room for Dessert was completed recently by the Thai studio party / space / design. The Shugaa is the french style of delicate...

Upgrading Your Office? 6 Tips for Redesigning Your Workspace

Recent investigations have shown that when the workplace where they work is all around planned, representatives are urged to take care of their work...

Off-the-Grid Cottage / Nature-Inspired Retreat in Haliburton Highlands

Seeking a nature-inspired retreat, Suzanne Dimma and her designer husband, Arriz Hassam, built an off-the-grid getaway in Ontario’s Haliburton Highlands. The site is a 43...

Energy Efficient House in the Netherlands – Huize Looveld

This Energy Efficient House project was about breaking new ground, healing wounds, making a fresh start, collaboration, cooperation, listening, site-specific sensitivity, efficiency, cost effective design – in short, what we think architecture is about.

Recommended Stories