Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape

Architects: MNy Arkitekter, Mathias Nyström
Project: Oblong House
Location: Tenala, Finland
Year 2017
Photography: Kuvio Architectural Photography

Åkerudden is located in Tenala approximately 100km west of Helsinki in Finland, in traditional rural landscape on the shore of a small lake. The plot is an old field which forms part of an estate that has been owned by the family for generations.

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape 1

The architectural style of the Oblong house is based on the characteristics and cultural context of the site. The goals of its design were authenticity, simplicity, locality and sustainability. The building’s idiom is simple; an oblong that settles naturally into the landscape of the open field.

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape 2

Its simplicity and obvious modesty approaches vernacular architecture with honesty and without pastiche. The load-bearing solid timber structure is an interpretation of the building traditions more commonly seen in the Baltic Sea regions. The timber frame structure is known as Fachwerkhaus in German. This style is evident in the natural structural rhythms of the interiors.

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape 3

The interior is arranged into two areas that cater for private and common usage. The
entrance acts as an axle, as it is the primary access that connects the private and common areas on each side. The living room and kitchen account for nearly half of the building’s floor area and combined with the loft the spatial volumes have an open and flowing feel about them.

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape 4

While the more private quarters are located outside the line of sight from the main entrance their orientation captures the morning sun. The stairs leading to the loft are located in a narrow space with black painted OSB-board cladding. All the living areas have lake views, and the use of sliding doors, harmonious surfaces and large windows create the illusion of a much larger house.

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape 5

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape 6

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape 7

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape 8

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape 9

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape 12

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape 10

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape 11

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape 6

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Sunnybrook Residence by Stocker Hoesterey Montenegro Architects

The Sunnybrook residence was designed for owners who requested a clean, uncluttered plan with warmth and texture as rich as their Texas history. Because of the deep site setback, the structure appears to be suspended in and above the gently sloping lawn, which glides under and through the house.

Apartment Verbi with modern and unique design for a young family

Apartment Verbi was completed in March 2015 by the Ukrainian architects Roman Verbishchuk, Yulianna Verba and Lyubov Lazoriv.  The apartment has an area of...

Outward Bound, a Renovated Waterfront Retreat by Heliotrope Architects

Outward Bound, a recently renovated waterfront retreat located on Orcas Island in Washington State designed by the Seattle-based firm Heliotrope Architects. In updating the interior and exterior, the design firm opened up the home to scenic water and mountain views beyond which had been previously closed off.

Melbourne’s B.E Architecture Has Designed a Sensational Stone House Made of 260 Tonnes of Granite

The overall feeling of the three-storey residence in Armadale is lightness – almost an ethereal floating quality created by the sun refracting over the granite façade. This is a contradiction to the reality of the 260 tons of granite which make up the building’s skin.

Museum Building for Kistefos Sculpture Park – Bjarke Ingels Group

The 1400 m2 museum building, designed by BIG - Bjarke Ingels Group in collaboration with AKT II, Max Fordham, Davis Langdon, and GCAM, is...

Stock Coffee by Arhitektura Budjevac

Stock Coffee is an attractive coffee shop realized by Arhitektura Budjevac, an architectural design studio from Serbia. Somehow, Stock Coffee reminds you of the...