Residential ArchitectureHousesGlass Link House by Scott Edwards Architecture

Glass Link House by Scott Edwards Architecture

Glass Link House by Scott | Edwards Architecture

Project: Glass Link House
Architects: Scott Edwards Architecture
Design Team: Rick Berry, Ryan Yoshida, Kelly Edwards
Interior Design: FQ Designs Group
Structural Engineering: SFA Design Group
Civil Engineering: Humber Design Group
Landscape Architect: 2.ink Studio
Contractor: Otis Construction
Lighting Design: Biella Lighting Design
Location: Portland, Oregon
Completion: 2020
Size: 7800 SF
Photo Credits: Jeremy Bittermann
Recognition:
2020 AIA Oregon Merit Award
2020 Oregon Home Structure & Style Award
2020 Gold Nugget Award Best Custom Home

Glass Link House was designed for a growing family with a passion for entertaining, nature, and Japanese design. The home was a collaborative effort between the Scott|Edwards Architecture design team and the family—a merger of sensitive expressions of the family’s lifestyle, celebrations of the natural features of the site, and plenty of experimental design approaches. The result is a graceful home with a direct connection to nature, perfect for gatherings with family and friends, while equally suited for quieter moments.

Glass Link House by Scott | Edwards Architecture

Glass Link House by Scott | Edwards Architecture

Achieving this harmony came with challenges—the family wanted views of the surrounding forest front and back, spaces for activity and rest, a flat main level despite the steeply sloping site, and rooms that were functional for both entertainment and privacy. Glass Link resolved these challenges by dividing the house into three main components and carefully nestling them into the site.

Glass Link House by Scott | Edwards Architecture

Glass Link House by Scott | Edwards Architecture

The “active” wing of the home contains the workout room, cedar sauna, media room, guest bedrooms, wine room with custom walnut wine racks, and a hidden whiskey room. This private room for intimate gatherings—which can only be accessed through a secret latch in a cabinet, is one of the many unexpected design elements in the home that arose from collaborative conversations between the design team and client. A 12-foot-tall, board-form concrete wall pulls the surrounding hillside back from the whiskey room, forming a small, sunken private outdoor courtyard.

kitchen, Scott | Edwards Architecture

Glass Link House by Scott | Edwards Architecture

The “quiet” wing contains the master suite and kid’s bedroom, which ends in a framed view of the forested backyard. The wings are joined by a glass great room for gathering and entertaining. The center of the home, containing the kitchen, living, and dining area, is enclosed on each side by 48-feet of retractable glass doors, blurring the line between inside and outside. The great room is anchored by a massive fireplace, clad with Himachal Black Quartzite, which flows from entryway in, inviting visitors through space. Polished concrete floors sweep outward into the central courtyard, and the 14-foot-tall glass on either side of the space connects the forested front yard to the forest views downslope in the backyard. Obsidian granite terraces gracefully step the courtyard down the slope, echoing its natural form while creating outdoor spaces for the family and guests. A pool, spa, firepit, and outdoor dining area occupy these terraces and complete the outdoor living area.

living room, Scott | Edwards Architecture

In the traditions of Japanese and Pacific Northwest Modern design, the structure of the home is clearly expressed, forming an open framework of beams and columns. Materially, the home is restrained and simple, with an emphasis on naturally durable materials such as wood, steel, stone, and glass, locally sourced when possible. Warm wood ceilings, rugs, and cozy furniture add a soft touch to the minimalist material palette.

bedroom, Scott | Edwards Architecture

bedroom, Scott | Edwards Architecture

bathroom, Scott | Edwards Architecture

home office, Scott | Edwards Architecture

pool, Scott | Edwards Architecture

Glass Link House by Scott | Edwards Architecture

Squam Lake Cabin / Murdough Design

Designed by Murdough Design, the Squam Lake Cabin is a lake home for a family and their guests. Sitting on an existing foundation, the home is thought of as a simple box protected by a large sheltering roof, with spaces designed to create a variety of distinct experiences.

Brazilian Country House Designed in Contemporary Style

Chácara is a brazilian country house designed by Juliana Lahóz. The country residence was built in an area of ​​54,000 square meters, in Araucária, Paraná. The...

Modern Beverly Hills Home with Spanish-Inspired Interiors

Light, simplicity and materiality were the guiding design elements for this modest 3,000 square foot Beverly Hills home. Respectful to a neighborhood mainly consisting of Spanish-styled homes from the 1940s, scale and mass were kept comparable.

MH Residence – Beach House on the Coast of São Paulo

As we began this beach house project located on the coast of São Paulo, we came across very clear conditions: accentuated downhill terrain as well as immersed in the Atlantic forest, legal restrictions for the occupation of the lot

Lodge Apartment in Brescia, Italy / Flussocreativo

Flussocreativo Design Studio have redesigned and modernized the Lodge Apartment in Brescia, Italy, for a young couple. Description by Flussocreativo: A traditional apartment, a young...

Related Articles