PhotographerBruce Damonte PhotographyObsidian House in the Heart of TriBeCa / WORKac

Obsidian House in the Heart of TriBeCa / WORKac

Obsidian House 1

Designed by WORKac, Obsidian House at 93 Reade St. is a 10,000 square foot loft renovation and penthouse addition in the heart of TriBeCa, New York City. Built in 1857, the existing 5-story structure features one of the oldest surviving cast-iron facades in New York. Named for its unusual extruded roofline—which evokes jagged forms of volcanic rock—Obsidian House is home to three spacious loft residences and one exceptional three story penthouse. From the external restoration to its modern interiors, Obsidian House has been updated in a manner that honors the building’s rich history, while also offering a creative interpretation of contemporary luxury.

The design responds to the structure and its context, foregrounding the historical structure and re-purposing the spaces created by the intersection of old and new to create a combination of intimate and expansive spaces throughout the building.

Obsidian House 1

In each single-story apartment, a partial-height volume contains the services, equipment, and storage for the unit, while a series of intricate spaces for gardening, sleeping, display and studying occupy the under-utilized vertical space above. The compact volume creates a sense of scale in the main living and dining areas, and provides added amenities for the units.

Obsidian House 2

At the penthouse, the shape of the roof follows a system of sloping peaks and valleys designed to sit behind the roofline, to minimize the addition’s impact on the view of the building from the street while re-claiming as much “invisible” space as possible for the interior.

Obsidian House 3

Under this undulating roof, the 2.5 level penthouse unit provides a variety of spaces and rooms, from the dramatic entry and entertaining space above to the family and sleeping spaces below. Three programmatically distinct levels are linked by a single open stair, establishing a strong vertical link. Outside, a north-facing roof patio and a south-facing mezzanine balcony allow fresh air to move through the apartment and provide engaging views of the surrounding New York skyline.

Obsidian House 4

Because the original column capitals had disappeared, WORKac has collaborated with artist Michael Hansmeyer to generate new ones using his unique form-generating technology. The new capital prototypes are then 3-D printed and cast.

Architects: WORKac
Project: Obsidian House, 93 Reade Street
Principals: Amale Andraos, Dan Wood
Project Manager: Sam Dufaux
Project Architects: Chris Oliver, Karl Landsteiner (CA), Maggie Tsang
Interns: Timo Otto, Patrick Daurio
Digital column design by artist Michael Hansmeyer
Location: New York City, US
Photography: Bruce Damonte

Obsidian House 5

Obsidian House 6

Obsidian House 7

Obsidian House in the Heart of TriBeCa WORKac

Obsidian House 8

Obsidian House 10

Obsidian House in the Heart of TriBeCa WORKac

Obsidian House 9

Obsidian House in the Heart of TriBeCa WORKac

Obsidian House in the Heart of TriBeCa WORKac

Obsidian House 11

Obsidian House in the Heart of TriBeCa WORKac

Obsidian House in the Heart of TriBeCa WORKac

Obsidian House 12

Obsidian House 13

Obsidian House 14

Obsidian House 15

Thank you for reading this article!

Ghat House, an Oceanside Retreat in Chile by Max Núñez Arquitectos

The Ghat house is located on a terrain that has a 25º inclination, facing the Pacific Ocean. Its design, structure, internal organization, and the lifestyle proposed within it were determined by the pre-existing conditions of the topography.

Bewboc House, a Suburban Terrace House in Kuala Lumpur by Fabian Tan

Bewboc House is a suburban terrace house in Kuala Lumpur, Malaysia owned by a young family who requested for minimal intervention. The approach was to reimagine a form befitting a corner house and to re-purpose the living spaces on ground level.

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior

Bulleen residence is a 440m2 new modern family home located in the lush green area of Bulleen, Victoria. The client’s brief was for a house which works with the site conditions to create a home which felt open, light filled, natural and connected to that garden.

Atherton House by Butler Armsden Architects

This gently sloped 1.75 acre lot in Atherton provided a rare opportunity to create a contemporary courtyard house that also has commanding views of the surrounding hills. The pleasantly varied massing and simple wood siding gives this house the look and feel of a structure that has evolved over time, while remaining contemporary and fresh.

Le Nouvel Ardmore Apartment in Singapore by Brewin Design Office

This vacation home situated in Jean Nouvel’s Le Nouvel Ardmore condominium was designed with the goal to immerse the owner in a holiday mood. Harnessing the unblocked view of the skyscape, blue marble floors create a seamless transition between the interiors and the expansive sky to give a sublime feeling of lightness upon entering the living room

Related Articles