Garden Pavilion for Reading and Relaxation in Nature

Garden pavilion for reading and relaxation in nature 1

Architects: Collective Project
Location: Bangalore, India
Design Team: Eliza Higgins, Cyrus Patell
Photographs: Tina Nandi Stephens

Garden Folly is a garden pavilion designed by Collective Project for a private residence in Bangalore, India. This project transforms an unused 15’ x 50’ extension to a residential plot into a densely planted, private garden and reading pavilion. To provide privacy from the increasing noise of street traffic, the existing ground plane was excavated, creating a sunken path lined in black granite. Small niches line the path and are illuminated by diyas in the evening. The reading room pavilion, clad in thin strips of local reclaimed wood, acts as a portal framing two contrasting landscapes, a dense “wild” garden and a grass amphitheater/ seating area. On special occasions, the seating in the pavilion can be cleared to act as a stage for family performances.

Garden pavilion for reading and relaxation in nature 2

Garden pavilion for reading and relaxation in nature 3

Garden pavilion for reading and relaxation in nature 4

Garden pavilion for reading and relaxation in nature 5

Garden Folly for reading and relaxation in nature

Garden Folly for reading and relaxation in nature

Garden Folly for reading and relaxation in nature

Garden Folly for reading and relaxation in nature

Garden pavilion for reading and relaxation in nature - Bangalore, India (9)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

House by the Park / Loft Kolasiński

he project included the revitalization of the house from 1935 in Szczecin, interior design and design of parts of the furnishing. Furniture designed by Loft Kolasiński: kitchen table, built-in wardrobes in the hall, bathroom furniture, TV chest of drawers.

A Victorian Property Was Extended and Opened Out to Form an Elegant and Light Filled Home

Raw concrete, brick, timber, metal and light formed the underlying material pallet from our clients brief. Through a series of structural alterations this Victorian property was extended and opened out to form an elegant and light filled space enhanced by exposing and expressing the construction materials that are usually hidden or covered.