Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (1)

Renovation of the old dilapidated Dutch farm with barn, storage shed and separated by a small house. New views of the surrounding landscape, overlooking the charming original massive masonry interior, retaining the wooden trusses and a lovely house with spacious living room, kitchen, bathroom, office and bedroom. The project was recently completed by Joep van Os Architecten in Breda, Netherlands.

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (2)

The old masonry is one of the eye-Cathers in this farm. The contrast with the sleek floor concrete floor has been captured by an old piece of work plinth. A warm atmosphere with sleek details. The white volume with cooking island, wall cabinets, stairs and study is decentralized at the farm. Behind the wardrobe you walk through a steel staircase to the study above.

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (3)

A comfortable dining area with large black table and chairs. The wooden truss above the table is connected to the old masonry

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (4)

A tight steel staircase connects the kitchen to the office above.

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (5)

Concrete plinths protect the undersides of the wooden trusses. Lighting at the wooden rafters accentuate the structure of wooden beams.

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (6)

A comfortable corner sofa with a view of the kitchen and study

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (7)

The white volume is designed so that it stands out from all directions, compared to the old wood and brick structure.

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (8)

The cooking island with cupboards fitted between the wooden rafters. A lovely place to cook delicious and bubbly.

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (9)

The ceiling of the living room has over 7 m high.

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (10)

Integration of the white block with kitchen, library and study between the old wooden beam structure.

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (11)

Very tall glass wall let plenty of light to flood the generous space. Everywhere in the living room, the residents have a view of the high old masonry.

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (12)

In 2013 we bought an old farmhouse which was to be completely rebuilt. The purchase of our farm was a big dream for us that was fulfilled. We knew very well where we started, but still not sure what we wanted exactly. However, we saw that this farm had a lot of gems. We came back after the great demolition and Joep van Os helped us to make a cozy and modern home. Our desires were focused on a lot of light, preserving the skeletons and a number of original features that had to remain visible.

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (13)

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (14)

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (15)

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (16)

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (17)

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (18)

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (19)

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (20)

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (21)

Old Dutch Farm Renovated with Preservation of Ancient Wooden Trusses (22)

Thank you for reading this article!

Must Read

Remarkable Design Shaping Modern House in Gold Coast, Australia

Remarkable Design Shaping Modern House in Gold Coast, Australia

The Bird House has a remarkable design and an extremely efficient plan and the illusion of space is maximised through the use of a void and floor to ceiling glazing enabling a greater connection to the environment.