Olive Tree House in Halkidiki, Greece / Eva Sopéoglou

Olive Tree House in Halkidiki Greece by Eva Sopéoglou

Architect: Eva Sopeoglou
Project: Olive Tree House
Location: Sithonia, Halkidiki, Greece
Surface: 21m²
Photos: Mariana Bisti

The client brief for this small summer house located in Halkidiki, Greece called for a low-maintenance weekend home located on a pristine olive grove hill overlooking the sea, and beyond towards the famous monasteries of Mount Athos.

Olive Tree House in Halkidiki Greece by Eva Sopéoglou 1

The project is highly experimental and employs cutting-edge digital CAD/CAM technology in an innovative way. All building components were pre-fabricated, nevertheless, the design itself carefully considered the sun’s position to provide shading and to complement the views. The 3m by 7m rectangular plan is aligned to the cardinal points and it is sub-divided into smaller rooms. A corridor connects these spaces but also aligns with the adjacent olive trees which, thus, become integral to the house’s layout.

Olive Tree House in Halkidiki Greece by Eva Sopéoglou 2

The exterior envelope is a lightweight metallic surface which wraps around and it is movable, to provide maximum flexibility. The envelope’s perforated textile-like pattern is inspired by the shade of the olive trees. As the sun moves during the course of the day the interior spaces are filled with ever-changing shadows.

Olive Tree House in Halkidiki Greece by Eva Sopéoglou 3

This building forms part of an enquiry into sustainability and the provision for human comfort in architecture, by questioning the definition of inside and outside inhabitable space.

Olive Tree House in Halkidiki Greece by Eva Sopéoglou 4

Sustainability
The design has an ecological approach; the view to the sea, the trees and shrubs are part of the composition, the building is designed from the outside in. The rooms are provided with shade and protection from direct sun, turning towards the north and east which are favorable orientations during the summer months. The study of winds and local thermal phenomena, as well as natural ventilation via the sloped roof were basic principles to ensure interior comfort. Ultimately, the entire construction is prefabricated and can at any time be dismantled, leaving a small footprint on the natural environment.

Olive Tree House in Halkidiki Greece by Eva Sopéoglou 5

Fabrication
The metallic textile-like cladding was developed in close collaboration with metal fabricator METALSO. The perforation and folding were made using a top-quality industry-standard sheet metal CNC punching machine. Through a series of tests, a work method was developed which was customisable, yet economical and permitted an expressive effect. Each panel used a single sheet of galvanised metal with minimum wasted material, which received a powder-coat paint finish. The final design followed an innovative method of cutting and folding, combining digital fabrication and craft; the sheets where machine-perforated, then partly CNC-folded and also hand-folded to produce a three-dimensional texture.

Olive Tree House in Halkidiki Greece by Eva Sopéoglou 6

Shadows
Because of the building’s aligned orientation to the cardinal points each elevation and each room have their own character, derived from the quality and intensity of its shadows. The east sends colourful shadows in the mornings while the southern direct sun in the midday dissolves the metallic cladding, creating a dramatic light effect in the main space.

Olive Tree House in Halkidiki Greece by Eva Sopéoglou 20

Olive Tree House in Halkidiki Greece by Eva Sopéoglou 9

Olive Tree House in Halkidiki Greece by Eva Sopéoglou 10

Olive Tree House in Halkidiki Greece by Eva Sopéoglou 7

Olive Tree House in Halkidiki Greece by Eva Sopéoglou 9

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Tilt-Shift House, Los Angeles / ANX - Aaron Neubert Architects

Tilt-Shift House, Los Angeles / ANX – Aaron Neubert Architects

The project site for this 2,100 sf residence is a 3,750 sf ascending northwesterly facing parcel with panoramic views towards Los Angeles’ Silver Lake Hills and Reservoir. The Tilt-Shift House is situated adjacent to multiple significant mid-century modern homes
Buffett Early Childhood Institute Office in Omaha 4

Buffett Early Childhood Institute Office in Omaha

Previously, this space was a closed-off, dark office environment which was transformed into a bright and airy early learning childhood training center used to support research, policy programs, and early childhood teacher education.
Endpiece - Optical Store in Seoul 7

Endpiece – Optical Store in Seoul / wallga + WGNB

Located in Seoul, South Korea, ENDPIECE is a small boutique selling glasses recently completed by korean studio Wallga + WGNB. The name of the store stems...
The Recyclable House, Inquire Invent Pty Ltd 15

The Recyclable House / Inquire Invent Pty Ltd

The Recyclable House was designed and built by Quentin Irvine, Managing Director of Inquire Invent Pty Ltd. Aesthetic inspirations for the house were drawn from iconic Australian galvanised steel wool sheds, hand crafts and industrial.
Old French Villa Renovated and Extended with a Large Contemporary and Minimalist Space 2

Old French Villa Renovated and Extended with a Large Contemporary and Minimalist Space

The owners of an atypical 3 story house contacted us with a strong intention to transform an existing small living room into a large contemporary and minimalist space. We worked on the re-organization of the living spaces, having in mind the view from the inside and the interior light. We also wanted the terrace to become an extension of the living room.

More Articles Like This