Soboro House in East London / Kennedy Twaddle Architectural Design

East London / Kennedy Twaddle Architectural Design

Project: Soboro House
Architects: Kennedy Twaddle Architectural Design
Location: London, United Kingdom
Project size: 140 m2
Year 2019
Photographer: Henry Woide
Key products used:
windows: megrame
lighting : thbg
ironmongery : itfitz
sanitaryware : duravit
resin flooring : resintech

Soboro house is a recently completed two-bedroom home close to Victoria Park in east London. The project was been shortlisted in the highly regarded New London Architecture awards residential category.

residential / Kennedy Twaddle Architectural Design

Designed by London-based practice, Kennedy Twaddle Architectural Design, the building combines the tactile qualities of cast in-situ concrete with the precision of pre-cast panels.

Soboro House in East London / Kennedy Twaddle Architectural Design

The restricted site and demand for a unique building suggested an essay in concrete. The new house was built on a small footprint in part of the large garden of an end-of-terrace Victoria stucco villa – no mean feat in terms of planning and logistics. Using a paired back minimal palette of concrete and timber the simple form of the house has a strong presence on the street.

Soboro House in East London / Kennedy Twaddle Architectural Design

A two storey frontage belies the true volume within the house. The reason being the cavernous basement which extends under the garden of the original villa. The idea of carving the house from the existing garden came early in the design process and influenced the look of the building.

residential / Kennedy Twaddle Architectural Design

Volumes have been extracted and added to the main mass – at the front a terrace has been created and clad in wood, to the rear, an extension to one of the bedrooms also clad in the same material. Further voids in the overall composition appear as lightwells to the front and rear. These touch on the possibility that the house is floating above the rough textured basement walls while allowing shafts of natural light to illuminate the underground space.

Soboro House in East London / Kennedy Twaddle Architectural Design

Exposing the underlying strata was further developed to give each level of the house a different feel. Rustication was explored in the raw tactile nature of the concrete in the basement, which gets smoother through the three levels.

Soboro House in East London / Kennedy Twaddle Architectural Design

The varying character of the concrete was achieved by utilising different methods for above and below ground. In order to emphasise the concept that the Soboro house had been hewn from the land, rough cast in-situ concrete has been used in the basement. This gives the space a unique feel, with no two board-marked panels the same. Slender vertical boards were carefully chosen to suggest the house had been pulled from the earth, the lines enhancing the generous floor to ceiling height.

Soboro House in East London / Kennedy Twaddle Architectural Design

Throughout the day the path of the sun is tracked along these uniform yet irregular walls. The orientation of the patios was chosen to maximise the borrowed light into the subterranean living space.

interiors in East London / Kennedy Twaddle Architectural Design

Above ground the glass like texture of the concrete was achieved by using pre-cast ecocrete concrete panels. With a layer of insulation sandwiched between the concrete a smooth finish could achieved both internally and externally.
In keeping with the rusticated approach, externally the ground floor has been grit blasted to differentiate it from the fair faced top floor. Polished fair faced internally reflects the light throughout the dwelling.

Soboro House in East London / Kennedy Twaddle Architectural Design

In keeping with the pared back palette other elements such as walls, doors, staircase and storage have been treated as furniture inserted into the concrete shell. The joinery reads like a highly crafted piece of workmanship, the precise junctions and natural grain of the birch faced plywood complemented by the concrete.

Soboro House in East London / Kennedy Twaddle Architectural Design

On such a small site a generous house has emerged, the digging, shuttering, casting and craftsmanship clearly apparent both inside and out.

residential / Kennedy Twaddle Architectural Design

Soboro House in East London / Kennedy Twaddle Architectural Design

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Patios Lasso House, Ecuador / Rama Estudio

Patios Lasso House, Ecuador / Rama Estudio

The Patios Lasso House is located in the province of Cotopaxi, in the area of Lasso. The land is part of the area of Ranchos San José in the middle of a rural environment. The order was a family house thought to enjoy the countryside, the sowing, the landscape, and the environment.
ADK Apartment in Curitiba by Schuchovski Arquitetura

ADK Apartment in Curitiba by Schuchovski Arquitetura

In December 2017 the friendly family, based in São Paulo, requested an urban project that was cozy and functional for their new apartment in Curitiba.
Surrey House by Leckie Studio Architecture + Design 3

South Surrey House by Campos Leckie Studio

Surrey house is conceived as a domestic landscape that blurs the boundary between interior and exterior space in a temperate coastal rainforest climate. It is essentially a ranch house typology with a guest house stacked upon it - for a physically active empty
Higher Ground by DesignOffice 5

Higher Ground Restaurant / DesignOffice

DesignOffice were commissioned by Nathan Toleman and the team behind Top Paddock and The Kettle Black to create " Higher Ground ", a new...
Berkley House, a Mid-Century Interior Renovation by Rsaaw

Berkley House, a Mid-Century Interior Renovation by Rsaaw

The Berkley House renovation reflects the family’s future-focus and respect for the past and is the result of a respectful homage to architectural influences, both at home and abroad.

More Articles Like This