Residential ArchitectureHousesXavier House by Bryant Alsop

Xavier House by Bryant Alsop

Xavier House by Bryant Alsop

Project: Xavier House
Architects: Bryant Alsop Architects
Location: Australia
Project size: 368 m2
Site size: 561 m2
Completion date 2022
Building levels 2
Photo Credits: Emily Bartlett
Courtesy of Bryant Alsop

Located at the end of a dead-end street, Xavier house breaks away from its neighbourhood context by eliminating a front fence – a simple gesture that allows the site to spatially appropriate well beyond its title boundaries. The house then, in this context, becomes the physical barrier between the public and private realms – a layered, folding screen.

Xavier House by Bryant Alsop

Xavier House by Bryant Alsop

White painted brickwork folds in to identify the entrance and upon entering the house, a large, light-filled entry creates a moment for residents and guests to pause, take off their shoes and take in the house and landscape.

Xavier House by Bryant Alsop

Xavier House by Bryant Alsop

Natural materials (timber, wool, marble) and soft tones throughout bring a calmness as you move through and up into the house; north-facing windows allow natural light to penetrate deep into the living zones.

Xavier House by Bryant Alsop

ground floor plan
ground floor plan

Programmatically, the Xavier house divides into fairly traditional zones -children upstairs; parents downstairs at the front, and living spaces opening onto a north-facing lawn & entertainment area. Service areas are pushed to the southern edge of the plan allowing maximum aspect to the north.

kitchen, Bryant Alsop

The project has a strong focus on sustainable systems – solar power, heat pump HWS and heat-recovery heating/cooling; as well as employing good passive design principles, low-VOC products and high-performance glazing.

Xavier House by Bryant Alsop

hall stairs, Bryant Alsop

living area, Bryant Alsop

Xavier House by Bryant Alsop

bathroom, Bryant Alsop

shower, Bryant Alsop

patio, Bryant Alsop

Xavier House by Bryant Alsop

first floor plan

One-Bedroom Cabin Nestled Between Two Massive Lichen-Covered Rocks

This 800 sq. ft. one-bedroom cabin was nestled between two massive lichen-covered rocks in the rugged landscape of Alberta, Canada. Rock House is located at Carraig Ridge, “A hub of contemporary architecture, set in the foothills of the Canadian Rocky Mountains in southern Alberta.”

Canari House in Montreal / Naturehumaine

Canari House is a fourplex recently renovated by Canadian studio naturehumaine. Project description: An athletic young couple wants to transform a fourplex to create their...

Tan’s Garden Villa with Luxuriant Gardens, Rooftop Pool and Koi Pond

Tan's Garden Villa is a stunning house designed by architect Aamer Taher. The house has an area of 341 square meters and is located...

Winged Retreat, Santa Lucia Preserve / Aidlin Darling Design

Situated on a sloping site in the Santa Lucia Preserve, an ecological preserve in the Carmel Valley hills, this house is both responsive and respectful towards its environment in a community that emphasizes the preservation of natural and scenic resources and living in harmony with nature.

Bedolla House by P+0 Arquitectura

The Bedolla house was designed in a complex topography terrain located between mountains and filled with large cedars and oaks. The stone and concrete walls clearly define the heart of the project: a linear courtyard that from the entry runs towards the small oak forest at the foot of the ravine.

Related Articles