Residential ArchitectureWafra Vertical Housing in Salmiya, Kuwait by AGi Architects

Wafra Vertical Housing in Salmiya, Kuwait by AGi Architects

Wafra Vertical Housing in Salmiya

Architects: AGi Architects
Project: Wafra Vertical Housing / Wind Tower
Project Team: Georg Thesing, Juan Carlos Jimenez, Cristina Ruiz, Alfredo Carrato, Ehsan Abdulrasoul Rahimi, Ibrahim Abu Fayyad
Architects in Charge: Nasser B. Abulhasan, Joaquín Pérez-Goicoechea
Location: Salmiya, Kuwait
Area 6500.0 m2
Project Year 2017

Wafra Vertical Housing introduces a new concept to urban living that adapts to the evolving life style of 21st Century contemporary Kuwait. Considering the increasing demand for land in the city, the transformation of single family dwelling typologies becomes a must, where tenants should be able to enjoy privacy as well as benefit from vertical solution amenities and prime location.

Wafra Vertical Housing in Salmiya 1

Understanding and reinterpreting local environmental techniques is one of the main targets of this design. The services core of the building is thus located on the southern wing, in order to minimize sun exposure and consequently reduce energy consumption – acting as a thermal barrier to the rest of the building. Hence, minimum openings are placed on the aforementioned façade, while on the other hand the building opens to the North, facing the sea and enjoying its privileged views.

Wafra Vertical Housing in Salmiya 2

Optimal opportunities for natural lighting and cross ventilation also become an essential driving force for the design, which give the tower its character and determine its final orientation. Taking the idea of the traditional middle-eastern courtyard typology and developing it volumetrically, the initial concept flourishes in the form of the tower. The courtyard is no longer constrained to the core of the building; instead, it borrows light and ventilation from the facade, funnels it through the pool area and flows through all levels finding its way out through the opposite façade.

Wafra Vertical Housing in Salmiya 3

Granite stone is chosen for the façade, in order to give the tower an aspect of a monolithic sculpture that is carved by the wind, in contrast with the smooth surfaces of the interior courtyard that are rendered in white plaster.

Wafra Vertical Housing in Salmiya 4

Functionally and geometrically,the tower is raised on a plinth that comprises 2 levels, where public spaces –including swimming pool and gym area – are located. The apartments rise up organically and allow for light and ventilation to penetrate through. Full tower height is 13 levels, where 12 duplex apartments are piled in order to preserve privacy. An extra penthouse crowns the building, including rooftop gardens and terraces that are advantageously profited.

Wafra Vertical Housing in Salmiya 5

Wafra Vertical Housing in Salmiya 7

Wafra Vertical Housing in Salmiya 6

Wafra Vertical Housing in Salmiya 10

Wafra Vertical Housing in Salmiya 8

Wafra Vertical Housing in Salmiya 13

Wafra Vertical Housing in Salmiya 14

3 Bedroom Home Designed with a Courtyard in the Middle

The design brief called for a relatively efficient 3 bedroom home to accommodate family life and flexible occupation of the adult children in rural south-eastern Auckland.

Modern Wooden House with Clean Lines and a Transparent Design

In close cooperation with the couple, architect Mette Lange designed this dream home. The result is a functional and modern wooden house with clean lines and a transparent design that offers a clear view of the surrounding reed forest, beach meadow and coast.

Yi Xuan Lee Has Been Awarded with the Famed Golden A’ Design Award

A' Design Award and Competition is pleased to announce that the design Anemone by Yi Xuan Lee became winner of the famous Golden A' Design Award in Furniture, Decorative Items and Homeware Design Competition Category

Blacksmith Workshop Turned into a Family Home in Badalona, Spain

We had the opportunity to work in a blacksmith workshop to turn it into a home. Despite the need to completely change the configuration of space and structure we have tried to preserve the spirit of the workshop, the cranes, the light the systems and the materials.

Related Articles