Residential ArchitectureHousesOakland Hills House by Axelrod Architects

Oakland Hills House by Axelrod Architects

Oakland Hills House by Axelrod Architects

Architects: Axelrod Architects
Project: Oakland Hills House
Lead Architects: Irit Axelrod, Jason Kohler
Location: Oakland, United States
Area: 2150.0 ft2
Photography: Bruce Damonte

The Oakland Hills house was built originally in 1939, the house renovation aimed to update the property by creating a modern, spacious interior, without expanding its original footprint. The two-level house is perched on a hillside lot, overlooking Oakland and the San Francisco East Bay.

Oakland Hills House by Axelrod Architects 1

The effect of opening the house up to light and views has an expansive effect. The interior was reconfigured by opening up the entire back elevation to the dramatic views of the bay, while keeping it’s sloped ceiling and enhancing the symmetrical volume. The materials palette of contrasting dark wood flooring and white walls, and cabinetry throughout, creates a monochromatic and striking feel within the space.

Oakland Hills House by Axelrod Architects 2

Indoor/outdoor living flows onto the large exterior decking. The firm matched the interior stained black oak wood flooring to the blackened cedar wood outdoor deck, which provides a place to take in the views. A louvered screen by the entrance separates the entry area from the living space, while providing a glimpse of the dramatic bay scenery beyond.

Oakland Hills House by Axelrod Architects 3

Entrance of the house starts while entering the front yard. In order to reach the front door, the pathway, made of rectangular concrete slabs, with light balls in between, wraps around an 100 years old Redwood tree that was retained during the renovation process. Entering through the offset pivot door, the extra wide opening frames the view of a light, bright living space and a panorama of the bay. A large, ample dining and living space stretches across the entire back of the house, taking advantage of the views, day and night.

Oakland Hills House by Axelrod Architects 4

An entry level bedroom with ensuite bathroom is tucked into the quiet space behind the stair and living areas. This dramatic staircase gives way to the lower level of the master bedroom, study and bathroom.

Oakland Hills House by Axelrod Architects 5

Oakland Hills House by Axelrod Architects 6

Oakland Hills House by Axelrod Architects 8

Oakland Hills House by Axelrod Architects 8

Oakland Hills House by Axelrod Architects 9

Oakland Hills House by Axelrod Architects 10

Oakland Hills House by Axelrod Architects 11

Oakland Hills House by Axelrod Architects 13

Oakland Hills House by Axelrod Architects 12

Baker Boys Beach House by REFRESH*DESIGN

Influenced by local campsites – where cooking, gathering and sleeping zones are united under a large tarpaulin – Baker Boys Beach House incorporates essential functionality in a compact footprint.

West Village Penthouse Renovated and Reconfigured as an Open and Airy Home

This sixteen hundred square foot floor through, West Village penthouse with a private roof was gut renovated and reconfigured as an open, airy two bedroom, two bathroom home. A new stair and bulkhead were designed for access to a new multi level roof deck complete with a bar and hot tub.

The Baby Loft by INRE Design

The Baby Loft is a two-story space with the second row of windows. On the first level, there is a large playroom with a functional fireplace and a kitchen.

The Brick Works for Boultbee Brooks by Oktra

Having worked together on multiple projects, Boultbee Brooks came to Oktra for a Cat A+ fit out in The Brick Works – a stunning five-storey building offering private workspace in Reading.

Studio Modh Combines Two Apartments into One Spacious Warehouse Loft in Brooklyn

Situated within a landmark former warehouse, the project combines two previously renovated apartments into one new home for a young, growing family. With complex lives that require flexible live and work space, the design re-balances the spatial distribution to emphasize a grand, communal area while minimizing the sleeping spaces.

Related Articles