Pahi House, Rural Retreat in New Zealand by Pac Studio

Pahi House, New Zealand / Pac Studio

Project: Pahi House
Architects: Pac Studio
Location: Kaipara Harbour, Pahi, New Zealand
Status: Completed 2019
Text by Pac Studio

This cost-effective and environmentally responsible new home is placed between native bush and the Kaipara Harbour on the Pahi Peninsula. The two-bedroom house has a highly efficient plan, which takes into account standard sheet sizes and construction techniques to minimize waste and construction cost, while maximizing usable area and passive solar heating. “We don’t believe that money should be a barrier to good design. PAC Studio has a reputation for making obsessively detailed houses, and the Pahi house is no exception.” say Sarosh Mulla.

Pahi House, New Zealand / Pac Studio

The design utilizes environmentally friendly materials and systems such a worm farm septic scheme and rainwater collection to reduce its impact on the landscape. The completed project is testament to what can be achieved on a tight budget without sacrificing quality or environmental ethics.

The modest deck off the living area. / Pac Studio

“For the exterior, we used shiplap cladding from Abodo, a New Zealand-owned company that makes sustainably grown, thermally modified timber that’s perfect for harsh environments like Pahi. The roof is a classic dark-green metal profile, and aluminium joinery is nice if you get the proportions right. For the interior, we used painted plywood floors that gives texture without breaking the bank. Ubiquitous plasterboard kept the cost down. We need to give a shout-out to nature for being awesome; we didn’t want to spoil the entry vibe with a concrete driveway, so we went with local gravel.” says Aaron Paterson, Pac Studio

Pahi House, New Zealand / Pac Studio

plan

Pahi House, New Zealand / Pac Studio

kitchen, New Zealand / Pac Studio

bedroom, New Zealand / Pac Studio

Pahi House, New Zealand / Pac Studio

Pahi House, New Zealand / Pac Studio

Must Read

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of...

The Le Temps Retrouvé project calls for the renovation of an apartment of about 150 m2 in the center of Milan, with windows facing an internal garden. The visual relationship with nature was the guiding motivation behind the choice of this place on the part of the client