Wanaka Crib, a Holiday Home by Pac Studio

Wanaka Crib, a Holiday Home by Pac Studio

Project: Wanaka Crib
Architects: Pac Studio
Location: Wanaka, New Zealand
Completion: 2020
Area: 150 m2
Photographs: Simon Devitt
Text by Pac Studio

In a wood lined field, near Wanaka’s lake edge, the Wanaka Crib is composed of two gables and a chisel roof slipping past one another to make three enclosed courtyards. Each courtyard creates a specific relationship with the interior. The lounge and dining spill out to a north-facing entertaining patio, bounded by an angular concrete cooking fire. The kitchen connects to a sheltered southern working garden, enclosed by a grape bearing espalier frame made of reinforcing steel. The eastern terrace gives access to the self-contained bunkroom providing privacy from the public reserve and boulevard of trees.

Wanaka Crib, a Holiday Home by Pac Studio

The Wanaka Crib is a place to relax and focus on the social side of food, where cooking and dining become a culinary performance connected to the landscape. At 150-m2, the crib has the intimacy of a small house, but can comfortably sleep ten people, with two double bedrooms, an attic loft for two, and a bunk room with four beds.

Wanaka Crib, a Holiday Home by Pac Studio

The detailing exaggerates and abstracts southern green roof sheds to create the look of an ad-hoc settlement. Façade elements accent the composition – a mustard reading nook box, concealed venting openings, triangulated high-level windows, and corrugated steel wall with floating entry boardwalk. The graduated weatherboards and razor-thin roof edge detail make a striking profile. The interior is lined with a combination of southern beech, recycled kauri, rimu, plywood and terrazzo. Dark concrete floors merge with local stone paving dissolving to the grassy surrounds.

Wanaka Crib, a Holiday Home by Pac Studio

Who are the clients and what’s interesting about them?
The clients have a wonderful sense of humour. She is a restaurateur and he is a doctor. They have impeccable taste, but more importantly, they have a unique style which is drawn from their own cultural backgrounds and the specificity of their own experience. The collection of objects and materials used in the home are a representation of where they have been and who they are. Working with them on this project was an absolute pleasure.

Wanaka Crib, a Holiday Home by Pac Studio

What are your favourite architectural moments in the house?
The devil is in the detail; some parts of the Wanaka Crib may appear simple but are frustratingly hard to achieve. One of my favourite moments is the asymmetrical gable vent that uses the gaps in the weatherboards to allow airflow but can be shut with a panel. There are many subtle details through the house, like the timber bunk ladder and the razor-thin edge of the angular concrete cooking fire. The razor-thin fascia and graduated boards make a striking façade. The composition of the south elevation makes me happy, and we laboured the relationship between entry boardwalk, the blank corrugated iron wall of the chisel roof and espalier fence.

Wanaka Crib, a Holiday Home by Pac Studio

What are the sustainability features?
Longevity is an important consideration for the clients, who had owned the site for decades before the construction. This Wanaka Crib holiday home was designed with the couple’s adult children and future grandchildren in mind. A small footprint is maintained yet catering to a large number of occupants by optimising circulation spaces. By design, the orientation of the house captures the low winter sun, away from the shadows cast by the boulevard of European Lime trees to the east. The northern courtyard and large north-facing openings allow the sun to heat the concrete thermal mass. With high-level gable vent openings and skylights, natural cross ventilation is achieved to cool the house in the summer. Potential snow loading to the gutters avoided by elevated tray inserts to the gutters . By construction high thermal resistant insulation and an internal airtightness barrier is used behind the linings prevent condensation within the frame construction. The walls and roof have cavities behind for air movement and dryness.

kitchen, a Holiday Home by Pac Studio

Thermal efficiency is a priority for the clients. Therefore construction methodology and materials were selected for their performance. Thermally broken and air sealed double-glazed low E timber joinery was imported from Germany to achieve a higher performance than was available locally. The slab is insulated on its edges to eliminate thermal bridging. An internal airtightness barrier is used behind the linings to further improve insulation value and prevent condensation in the raked ceilings.

Wanaka Crib, a Holiday Home by Pac Studio

The house is a celebration of timber textures, all timbers selected for the project were considered not only for Forestry Stewardship Certification but also with set-outs designed to reduce material waste. The timber linings are finished with a low VOC, sustainable oil made from the harvest of natural products (sunflower, soya, linseed and thistle oils). Exterior schist paving was locally sourced from a quarry in Frankton.

bedroom, a Holiday Home by Pac Studio

The house also incorporates many recycled materials, such as:
– Native rimu flooring from an old hall in Clyde, de-nailed, salvaged and repurposed as ceiling and daybed linings
– Recycled kauri timber repurposed as cabinet fronts and shelving in the kitchen
– Repurposed Middle Earth tiles, leather, pendants, and kauri tabletops from the client’s old restaurant; reused in the kitchen, lounge, dining and bedroom side tables.

bathroom, a Holiday Home by Pac Studio

What feedback have the owners shared with you on their new crib?
The kitchen is the heart of the house when you are designing for a restaurateur and food lovers. Our brief was for a place to relax and focus on the social side of food, where cooking and dining become a culinary performance connected to the landscape. The owners loves how the kitchen anchors the house and contains many details of significance to them, including the kauri timber draws and tiles from their former restaurant.

plan 1

What was the brief?
The brief called for a holiday home for a family who had owned the site for twenty years. They were interested in creating a home which could accommodate with the whole family without being bloated. A relaxed cabin feel that had a different rhythm to their home in Dunedin was the primary desire. They didn’t want ensuites or walk-in wardrobes, they wanted bunk rooms. The house they wanted to create was to be set up for short term visits and should reference a history of southern New Zealand ‘cribs’ or small short stay holiday homes.

Wanaka Crib, a Holiday Home by Pac Studio

plan 2

Wanaka Crib, a Holiday Home by Pac Studio

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Sylvan Retreat: textured wood structure with a green roof

Pleated House is a sylvan retreat designed by Milwaukee firm Johnsen Schmaling Architects. Description by Johnsen Schmaling: The client, an empty-nester couple, wanted an unassuming...
The Barnes Brick House by Yard Architects

The Barnes Brick House by YARD Architects

YARD Architects first met Nathalie and Alex at a Don’t Move, Improve! consultation run by the NLA at their annual exhibition of the best new domestic residential architecture in London.

Industrial Style in Harmony with Warm Natural Materials in a Cozy Loft

This cozy loft apartment was completed in 2014 by Bratislava-based Rules Architects Studio. The apartment has three rooms and an area of 88 sqm without balcony.

House in Kyoto That Combines Modern Structure with Traditional Japanese Style

The house is for a couple and their three little children, located in a quiet residential area in northern Kyoto city. The site environment is where neighbor houses are standing at the edge of the east, west, south boundary, and houses ...
Elysium House Combines Original Heritage with Contemporary Detailing 5

Elysium House Combines Original Heritage Fabric with Contemporary Detailing

The Elysium House project involved alterations within the envelope of a Grand Victorian Terrace in inner city Sydney, Australia. Internal re-working at garden level requiring excavation under the existing footprint and the creation of a 2 storey volume that extends the living space, connecting multiple levels of the house to the garden.

More Articles Like This