Back Bay Penthouse, Boston / Hacin + Associates

- Advertisement -

Back Bay Penthouse, Boston / Hacin + Associates

Project: Back Bay Penthouse
Architects: Hacin + Associates
Contractor: The Holland Companies
Metalworker: Bartek Konieczny
Millworker: William Bray Cabinetmaker
Location: Boston, Massachusetts, United States
Completion Date 2017
Size 5,800 SF
Photo Credits: Bob O’Connor

Back Bay Penthouse was conceived as a ‘home base’ for a couple and their extended family. The design team faced the challenge of incorporating the clients’ desire for a clean, minimal space into the historic context of the Back Bay. The subsequent residence was borne from a curated selection of natural, carefully-crafted elements that work together to create a modern identity amidst the tradition and formality of its surroundings.

Back Bay Penthouse, Boston / Hacin + Associates

The project’s concept is a celebration of American industrial design and supports the work of emerging artists and craftspeople. This focus inspired the use of unassuming organic materials and layered, natural textures, such as woven paper carpets and clay walls. A level of humility exists in the forms throughout the penthouse, honoring the client’s wish for a timeless, meditative space.

Back Bay Penthouse, Boston / Hacin + Associates

Unique metalwork, such as the custom-built stair, celebrates the client’s background in developing innovative technology for detailed metal fabrication. Similarly, black steel windows punctuate the home’s street view, framing Boston’s characteristic red brickwork. Outside, the penthouse includes multiple terraces with 360-degree views.

kitchen / Hacin + Associates

dining room / Hacin + Associates

Four51 Penthouse / Hacin + Associates

Back Bay Penthouse, Boston / Hacin + Associates

Four51 Penthouse / Hacin + Associates

Four51 Penthouse / Hacin + Associates

living room / Hacin + Associates

Four51 Penthouse / Hacin + Associates

bedroom / Hacin + Associates

master bedroom, Hacin + Associates

Four51 Penthouse / Hacin + Associates

Four51 Penthouse / Hacin + Associates

- Advertisement -

Vineyard Church Conversion – The Resurrection of Lambert’s Cove Church

Vineyard Church Conversion is a project completed by Reconstructure LLC in West Tisbury, Massachusetts, US. The oldest Methodist Church on Martha's Vineyard is now a sumptuous...

Taula House – Multi-Generational Family Residence by M Gooden Design

Taula House is a single-family residence designed for a multi-generational family in the Preston Hollow Neighborhood of Dallas, Texas. The name “Taula” House is derived from the Sanskrit word meaning “Balance.”

Wall House: a Modern Farmhouse with Energy-Efficient Design

The Wall House is a modern farmhouse with energy-efficient design and low-maintenance concept. Designed for single man, the Wall House is the result of collaboration...

Chantry Farm Barn / Hudson Architects

It’s a well-established architectural concept that introducing contemporary designs into old structures generates a visually and texturally rich building: the juxtaposition between the old...

Caminha Refurbishment: A Graphical Refurbishment by the Sea

Caminha Refurbishment is a renovation project of an 40 sqm apartment in Caminha, Portugal. This charming small apartment was completed in 2016 by Tiago do Vale Arquitectos.

Raw Restaurant Taipei designed by Weijenberg for Chef André Chiang

Opened in December 2014, RAW Restaurant Taipei was designed for acclaimed Chef André Chiang. It quickly became clear that, inspired by chef André’s gastronomic...

Rear Window House by Edward Ogosta Architecture

Rear Window House, the private family residence of Edward Ogosta, AIA, is a discreet yet decidedly modern addition and remodel to a 1944 bungalow in an area abundant with intact dwellings of the same era. Key to the serene, minimal design was a sensitivity to context to lessen the addition’s impact on the neighborhood.

Fish Creek House in Wilson, Wyoming / JLF Architects

Fish Creek House is a beautiful mountain home designed by JLF Architects. Project description: The Fish Creek house is located within the “Bohemian Fringe” of...

Stealth Bomber Nestled into a Bushy Hillside Site in Inner-City Wellington

This 135 square metre house is located in an inner city Wellington suburb. Tight sunlight planes from all four neighbours, luscious existing native vegetation and a steep slope on an unusually shaped site determined the folded boomerang shape.

Family Compound in California Defined by a Perfect Indoor Outdoor Experience

Nestled into the hillside above the Dry Creek Valley, this completely rebuilt and expanded home utilizes minimal architectural moves to change the fundamental relationship of structure to site. Forced to work with an existing ranch home due to County restrictions, the relocation of the entry drive and introduction of secondary forms creates a family compound anchored to the landscape in a completely new relationship.

Balmain Semi House: Alterations and Additions by CO-AP Architects

Balmain Semi House was completed in 2017 by Sydney-based CO-AP Architects. From the architect: This project is an alterations and additions to an early 1900s two...