Residential ArchitectureRenovation ProjectsPalau Sator House / Arquitecte Rossend Julia Morera

Palau Sator House / Arquitecte Rossend Julia Morera

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera

Architects: Arquitecte Rossend Julia Morera
Project: Palau Sator House
Design: Julia Morera, Berta Lloveras
Location: Palau Sator, Girona, Spain
Photographs: Gael del Río

Description by architect: The building occupies practically the entire surface of the terrain and is ranged with the street and semi-attached to its lateral boundaries. On the third side a central patio neighbours with the adjacent lot. The existence of this patio largely improves the conditions of natural light and ventilation of the building, especially due to the fact that the house could only consist of one façade. Furthermore it is designed as the backbone of the project, enhancing the connection between the inside and the outside.

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera 1

As an inner reply to this outdoor empty space, the interior distribution grows around a double-height space with the same proportions which links the two levels of the house. Only a large window separates these empty inside and outside spaces. The confluence of the two spaces becomes the core of the Palau Sator house and has been set at the same time as the vertical communication between the two levels of the house and the connection between the two sides on the upper floor. All of these connections are possible due to a very light metal staircase situated in front of the large window and a suspended walkway located over the double-height space, both of them with the same material treatment.

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera 2

The use of wood in the interior spaces – ceiling, pavement and both staircase and walkway – gives warmth to the house. The balance between natural and industrial materials, rustic and sleek brings quality to all the spaces in the house. The iron steel fountain has been designed in order to increase the feeling of privacy in the patio, and it is integrated in the natural stone wall. The main façade of the Palau Sator house is made with local natural stone and characterized by its openings framed with iron sheets and the predominance of vertical proportions.

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera 5

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera 6

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera 3

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera 4

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera 7

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera 8

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera 9

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera 10

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera 15

Palau Sator House 16

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera 11

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera 12

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera 13

Palau Sator House, Arquitecte Rossend Julia Morera 14

Modern Mountain Cabin Methow Valley / Prentiss Balance Wickline Architects

The Chechaquo Lot 6 Cabin sits in a small meadow ringed by ponderosa pines. Backed up to the toe of a dramatic, rocky butte, it captures views up the boulder-strewn slope as well as through the surrounding forest to mountains in the distance.

Single Family Wooden House “on top of Oslo”

Architect: Schjelderup Trondahl Arkitekter Team: Stian Schjelderup, Øystein Trondahl, Katrine Skavlan Location: Norway Photography: Jonas Adolse Linnebo Residence is a single family wooden house designed by Oslo-based Schjelderup Trondahl Arkitekter. Description...

One Sanlitun Fendi Deluxe Apartment / Cheng Chung Design

Each international metropolis has its landmarks, such as One 57 in New York, One Hyde Park in London, One Shenzhen Bay, and Beijing's One Sanlitun. Situated at the busiest and prosperous commercial hub of Beijing, One Sanlitun soars into the skyline

ThirdWay Group Create New Offices for Pageant Media

ThirdWay Group have provided financial services consultancy, Pageant Media with their new office on London Wall, City of London. Striking the perfect balance between fun and sophistication, ThirdWay’s new design takes advantage of the 11,500 sq ft office, providing hot desk space and collaborative areas throughout.

Related Articles