Residential ArchitectureRenovation ProjectsGràcia House Rehabilitation by Carles Enrich

Gràcia House Rehabilitation by Carles Enrich

Gràcia House Rehabilitation by Carles Enrich

Project: Gràcia House Rehabilitation
Architect: Carles Enrich Studio
Collaborators: MASAad (structure)
Constructors: Olnaf Interiors
Location: Barcelona, Spain
Surface area: 70,47 sqm
Photographs: Adrià Goula
Text by Carles Enrich Studio

On the top floor of a five story building in Carrer Martínez de la Rosa we were presented with a 70 m2 dwelling in a poor state of conservation. It is characterised by its long, very narrow floor plan, some 17 metres long with a span of 3.20 m. The two short sides are façades, one overlooking the street, via a window and a French door, while the other provides ventilation via a gallery space giving onto the inner courtyard. The existing layout divides the space into small rooms with a narrow, dark corridor. The aim of the intervention was to redistribute the uses to optimise the available space.

Gràcia House Rehabilitation by Carles Enrich

The interior of Gràcia House was stripped back to restore the architectural spaces of the structure and incorporate the gallery into the sequence of spaces in the dwelling, shoring up the separating wall. The brief is laid out in the form of concatenated spaces between the centre of the dwelling, at the entrance, with the shared areas, and the bedrooms at the ends. The kitchen and main bathroom are located in such a way to simplify the installations, and storage space for the entire flat is systematised in two strip of cupboards that further incorporate the partitions of the private spaces.

floor plan

Gràcia House Rehabilitation by Carles Enrich

dining room, Carles Enrich

kitchen, Carles Enrich

Gràcia House Rehabilitation by Carles Enrich

Gràcia House Rehabilitation by Carles Enrich

bedroom, Carles Enrich

bedroom, Carles Enrich

Gràcia House Rehabilitation by Carles Enrich

La Olga Apartment in Barcelona

We found La Olga apartment with way too many partitions regarding its dimensions and its availability of natural light and ventilation. We decided to pull as much as possible the living area towards the back of the building, so that the bedrooms could absorb part of the light that is filtered through the main façade

1,800 sf Condo Renovated by Haeccity Studio for Maximum Efficient Use of Space

This 1,800 sf condo renovation is about maximizing efficient use of space. Custom built-in solutions include a sliding desk that converts a den into a guest room, and display niches for the client’s personal curio collection. One of the defining built-in features of this project was the flush-faced millwork with cut-out pulls.

Twin Set House by Welsh + Major

To accommodate a large busy family, this semi-detached house was expanded into its twin, creating a much larger home while allowing for the future re-division of the building into two homes again.

Related Articles